U sjedištu NATO-a u Briselu obilježena 18. godišnjica terorističkih napada “11. septembra”

30

U sjedištu NATO-a u Briselu danas obilježena 18. godišnjica terorističkih napada na Sjedinjene Američke Drčave (SAD), koji su se desili 11. septembra 2001. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju godišnjice događaja koji na samom početku 21. vijeka potresao cijeli svijet, prisustvovali su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Kay Bailey Hutchison, koji su se ukratko obratili prisutnima.

Povodom godišnjice te u sjećanje na žrtve terorističkih napada na SAD, sve zastave zemalja članica, koje se nalaze ispred sjedišta NATO-a, su spuštene na pola.

11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu je počela nepuni mjesec dana nakon napada.

Osama bin Laden je ubijen 10 godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.

Visoko.co.ba / AA

Komentari

komentara