Naslovnica Zanimljivosti U Srbiji otvo...

U Srbiji otvorena prva banka sperme i jajnih ćelija

56
Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a navodi da će donorstvo biti dobrovoljno i da se neće plaćati.

Dodaje da donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine te da moraju proći testove i preglede propisane pravilnicima.

“Postoje u pravilnicima striktne analize i procedure koje mora proći svaki donor od klasičnog pregleda, preko intervjua, psihološke i genetske procjene, labaratorijskih testova, analiza na spolno prenosive i tropske infektivne bolesti. Znači nitko neće moći biti donor a da ne ispunjava sve te propisane uvjete”, objašnjava Stefanović.

Ističe da se osnivanjem banke proširuje krug osoba koji mogu sudjelovati u tim postupcima.

“Ljudi će moći biti i donori i darivatelji reproduktivnih ćelija i embriona ali i njihovi primatelji”, objašnjava Stefanović.

Dodaje da je banka značajna prije svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu dobiti svoje potomstvo ali i one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija.

“Bez obzira da li je to jedan supružnik ili su oba, oni će moći dobiti embrione ali naravno i oni koji boluju od nekih težih bolesti a koje dovode do gubitka reproduktivnih funkcija će moći dobiti ćelije ali će također moći da zamrznu svoja tkiva i eventualne jajne ćelije koje će koristiti naprimjer nakon liječenja”, kazao je Stefanović.

Dodao je da je zakonom predviđeno i da žene bez partnera u nekom trenutku mogu dobiti reproduktivne ćelije, prenosi RTS.

“Osnivanjem banke reproduktivnih ćelija tkiva i embriona dovršava se nešto što je započeto još prije deset godina i mi smo veoma sretni i ponosni što su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar uspjeli osnovati banku koja će raditi zarad dobrobiti građana Srbije”, navodi Stefanović.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.