U subotu premijera predstave “Othello” u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

107

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u subotu , 16. novembra, u 19:30 premijerno biti izvedena predstava “Othello” koju je prema tekstu Williama Shakespearea režirala Nina Nikolić.

MARKETING

Predstava je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Perodukcije Peripetija, u saradnji sa Makedonskim narodnim teatrom Skoplje.

Direktor BNP Zenica Hazim Begagić rekao je da je velika radost to što će
jubilarna 70. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biti svečano otvorena velikim međunarodnim koprodukcijskim projektom u čiji rad su uključeni glumci, glumice, saradnice i saradnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke i Srbije. On je, također, najavio nastupajuću premijernu izvedbu koja će biti upriličena u subotu, 16. novembra, u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru 10. noći teatra BiH čiji je koordinator zenički BNP.

Umjetnički direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžad Fejzić je istakao da je ovo drugo postavljanje Shakespeareovog “Othella“ na sceni BNP-a. Prvi put je “Othella” u Zenici režirao poljski reditelj Jan Macejovsky 1973. godine. Kako je naglasio Fejzić, zanimljivo je da u tri sezone ove pozorišne kuće imamo dva postavljanje Shakespeareovih tekstova od dvije rediteljice. Naime, u oba slučaja se radi o aktualizaciji čuvenih tekstova, te samim tim se radi o prilici za novim teatarskim čitanjima Shakespeareovih tekstova.

Rediteljica Nina Nikolić se zahvalila “miješanoj ekipi“ predstave koja je aktivno učestvovala na radu predstave čiji je proces trajao čak šest mjeseci i koja je svojim radom promovisala dvojezičnost na pozorišnoj sceni. Zanimljivost ove predstave je upravo ta da u predstavi makedonski glumci govore na makedonskom jeziku a bh. glumci govore na bosanskom jeziku.

Enes Salković, glumac zeničkog BNP-a koji tumači ulogu Othella u nastupajućoj predstavi, izjavio je kako je ovo za njega najznačajnija, najprovokativnija i najodgovornija uloga u dosadašnjoj karijeri.

Premijerna izvedba predstave “Othello“ će biti upriličena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u subotu, 16. novembra, u 19.30 sati. Prva reprizna izvedba je rezervisana za ponedjeljak, 18. novembra u istom terminu. Makedonska premijera će biti upriličena u na sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje u srijedu, 4. decembra tekuće godine.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara