U visočkim srednjim školama završen upis: Medresa bilježi rekord, najveći interes za MSŠ ‘Hazim Šabanović’

900
Ilustracija
Ilustracija

Upis u srednje škole u Visokom je završen, prema podacima do kojih je došao portal Visoko.co.ba, u Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović” u ovoj školskoj godini upisan je 241 učenik, dok su u prošloj upisana 253 učenika.

MARKETING

“Najveći interes učenici su pokazali prema elektrotehničkoj školi, saobraćajnoj i ekonomskoj od tehničkih škola, a najmanji interes su pokazali prema ugostiteljsko-turističkoj, poljoprivrednoj i građevinskoj školi”, kazali su iz Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za Visoko.co.ba.

Od srednjih stručnih škola učenici su najveći interes pokazali prema zanimanju frizer, dok nije bilo zainteresovanih učenika za zanimanje prodavač.

“Ukupno, upisano je 166 učenika u tehničke škole i 75 učenika u stručne škole”, dodali su za naš portal.

Kada je riječ o Medresi “Osman-efendija Redžović”, za upis ove godine pristiglo je 125 prijava s područja 30 općina u Bosni i Hercegovini. Primljena su 72 učenika, što je na nivou prošlogodišnjeg broja, a predstavlja povećanje od oko 30 % u odnosu na raniji period.

Prema riječima pomoćnice direktora za nastavu Amele Numanagić, ovo je jedna od najuspješnijih godina od kako postoji Medresa, kada je riječ o interesovanju učenika za upis.

U prvi razred Gimnazije “Visoko” upisano je 79 učenika u četiri odjeljenja, što je za deset učenika više u odnosu na proteklu školsku godinu.

“U trećem razredu učenici biraju izborno područje i najveći broj učenika opredjeljuje se za informaciono-komunikaciono i jezičko izborno područje”, istaknulili su iz resornog ministarstva za Visoko.co.ba.

Prema informacijama koje su nam poslali, upis u Franjevačku klasičnu gimnaziju trajao je do 30. juna, te nam nam podatke za ovu obrazovnu instituciju nisu bili u mogućnosti dostaviti.

 

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara