U Visokom opasan zrak po zdravlje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo!

366
Ilustracija / Foto: Almin Tabak
Ilustracija / Foto: Almin Tabak

Zagađenje zraka u Visokom, problem koji je prisutan nekoliko godina u našem gradu, a i u nedjelju navečer je na visokom nivou, točnije OPASAN po zdravlje kao i prethodnih noći.

Stručnjaci smatraju da su glavni izvor zagađenja kućna ložišta i saobraćaj. Dok se utvrđuju razlozi Visoko je iz godine u godinu tijekom zimskih mjeseci jedan od najzagađenijih gradova u BiH, a tako i u Europi.

Prema mjernoj stanici Organizacije “Eko akcija” u Visokom je u noći s nedjelje na ponedjeljak, točnije s prvim minutama 17. siječnja 2022. godine, zrak OPASAN s indeksom kvaliteta zraka 322. Koncentracija čestičnih materija u zraku PM10 iznosi 320.

Kvalitet zraka je i u prethodnih dana bio vrlo nezdrav.

Iz Udruženja “Eko akcija” upozorili su da su “ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo!”

“Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!”, poručili su iz “Eko akcije”.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini od posljedica izloženosti ambijentalnom zagađenju zraka s PM2.5 svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi, a devet posto ukupnog godišnjeg mortaliteta u BiH može pripisati zagađenju zraka, navodi se u izvještaju Svjetske banke o upravljanju zagađenjem zraka u BiH iz 2020. godine.

Gradovi u Bosni i Hercegovini (BiH) se suočavaju s visokim ambijentalnim koncentracijama po zdravlje štetnih sitnih čestica koje zagađuju zrak. Ovo je jedan u nizu od tri izvještaja o upravljanju kvalitetom zraka u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Istaknuto je kako stanovništvo BiH, kao i stanovništvo Balkana i istočne Europe, obično udiše više otrovnih čestica iz zagađenog zraka nego što udišu njihovi susjedi u zapadnoj Europi. Razlog tome je nedostatak politika smanjenja zagađenja zraka i veća upotreba čvrstih goriva za grijanje i kuhanje. Odnosno mnogo je više peći na drva i ugalj u stanovima i kućama u istočnoeuropskim i balkanskim zemljama nego u ostatku kontinenta.

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.