Naslovnica Lokalne Teme U Visokom otv...

U Visokom otvorena izložba “Koliko vrijedi migrant” povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

175

U sklopu kampanje “16 Dana aktivizma – Zaustavimo rodno zasnovano nasilje u svijetu rada”, UGORIV “Budi mi prijatelj” 10.decembra – Međunarodni dan ljudskih prava za Vas je pripremila Izložbu “Koliko vrijedi migrant?” koja je otvorena u Kulturnom centru Altindag sa početkom od 10:00 sati.

„Koliko vrijedi migrant?“ donosi 12 specifičnih priča o nacionalnim manjinama, koje ilustrativno predstavljaju njihov doprinos i ulogu u bh društvu. Izložba donosi priče o Italijanima, Albancima, Poljacima, Romima, Jevrejima, Česima i drugima, koji u našu zemlju dolaze u različitim vremenskim periodima i na različite načine ostavljaju trag na razvoj ovog društva. Priče govore o prijateljstvu, ljubavi, životu i posvećenosti pojedinaca i zajednica našoj zemlji i njenom razvoju, ljudima i običajima. Izložba prevazilazi okvire podjela i na simboličan način ukazuje na značaj svakog pojedinca u jednom društvu, stavljajući akcenat na njegovu ulogu a ne porijeklo.

Donoseći priče o nekadašnjim migrantima, današnjim nacionalnim manjinama, izložba ima za cilj da posluži kao dijalog za razgovor o odnosu bh društva prema „strancima“ u prošlosti i danas.

Izložbu je producirala Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica BiH. Udruženja nacionalnih manjina iz različitih krajeva BiH sudjelovali su u nastajanju izložbe.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.