U Visokom sve veći broj oboljelih od koronavirusa: Aktivno 67 slučajeva zaraze, stručnjaci očekuju povećanje broja zaraženih

1891
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba

U Visokom je, s današnjim danom (srijeda, 14.10.2020.) aktivno 67 slučajeva u kojima su stanovnici s prostora ovoga grada oboljeli od koronavirusa, podaci su do kojih je došao portal Visoko.co.ba u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

MARKETING

Također, prema podacima koje su nam dostavili, u proteklim danima zabilježeno je i 13 novozaraženih osoba s prostora Visokog.

Novi slučajevi koronavirusa u Visokom, još dvije osobe pozitivne

S obzirom na to da su se u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini koronavirusom zarazile 482 osobe, te da je preminulo 11 osoba, medicinski stručnjaci iz bh. institucija su saopćili da je za očekivati da će se i u narednim danima taj broj povečavati.

Također, potrebno je istači da je epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) nestabilna s tendencijom pogoršanja u zadnjoj sedmici, a što je konstatovano na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema posljednjim podacima, u ZDK-u je do sada zabilježeno 2.929 slučajeva infekcije virusom COVID-19, a aktivnih je oko 600 slučajeva.

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da se tokom pandemije kontinuirano bilježe oscilacije u broju oboljelih, jer u jednom periodu taj broj raste, a potom se smanjuje.

“Broj aktivnih slučajeva je znatno ispod maksimalnog broja koji smo imali tokom augusta, ali u ovoj sedmici bilježimo rast i za očekivati je da će se i u narednoj sedmici taj broj povećavati, a potom očekujemo da će doći do smanjenja”, rekao je Huseinagić.

Krzni štab je usvojio i revidirani Krizni plan na osnovu preporuka Kriznog štaba FBiH i eksperata Svjetske zdravstvene organizacij. Plan je prilagođen novim okolnostima i saznanjima o načinu prenošenja i virusu COVID-19, a novina je da su ublažene određene restrikcije koje se tiču upotrebe zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara