U vrijeme virusa korone: Starije Visočanke i Visočane muči samo jedna briga – kako do penzije

1282
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba

Ne postoji pouzdan podatak o tome koliko u Visokom ima građana kojima je zabranjeno kretanje na osnovu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, ali po Popisu iz 2013. godine, u našem gradu ima više od 4.500 ljudi koji su stariji od 65 godina.

MARKETING

Prema informacijama do kojih smo došli u razgovoru s pojedinim penzionerima s prostora našeg grada, nekima izolacija u kojoj se nalaze nije teško pala, dok svakako ima i onih koji se teško nose s novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, jedini problem koji se mora, kako nam je rekla Dženana H. (prezime poznato redakciji) riješiti, jeste podizanje penzija u bankama.

“S obzirom na to da za desetak dana očekujem isplatu penzije, a istu podižem u banci, nadam se da će nam javiti i odrediti kada ćemo moći izaći. Nadam se i da će se banke prilagoditi takvoj odluci, kako bih mogla nesmetano podići penziju”, kazala je ova penzionerka za Visoko.co.ba.

I dok u gradskoj jezgri Visokog penzioneri razmišljaju kako da dođu do banaka, da bi podigli penzije, stariji Visočani koji žive u prigradskim naseljima u razgovoru za Visoko.co.ba su kazali da su se relativno brzo navikli na izolaciju.

“I prije ove nevolje smo sjedili svako u svojoj kući. Brine me samo hoće li poštar pozvoniti na moja vrata i donijeti mi penziju kao i svaki put do sada kada počne podjela. Nadam se da neće biti nikakvih kašnjenja”, zabrinuto nam je kazala jedna penzionerka (ime i prezime poznato redakciji) iz visočkog sela Zbilje.

I dok visočki penzioneri čekaju april i nove upute vezano za podizanje penzije u bankama, kao i poštare na svojim kućnim adresama, podsjećamo da je ranije ove sedmice komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević odgovarajući na pitanje kako da stariji od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje, odu po penzije, do prodavnice ili apoteke, kazala da Crveni križ ima razrađenu mjeru i aktivirao je mrežu pomoći osobama koja su rizična skupina za prijenos epidemije.

“Mnoga mjesta su pokrenule logističke kanale i mrežu volontera”, dodala je tada.

Također, podsjećanja radi, iz Vlade FBiH su izričito najavili da penzije neće kasniti i da je penzioni sistem u FBiH stabilan, te da se isplata aprilskih penzija očekuje u prvoj sedmici narednog mjeseca.

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara