Naslovnica Svijet U zatvoru u T...

U zatvoru u Tadžikistanu ubijeno najmanje 27 osoba

31

Najmanje 25 zatvorenika i dva pripadnika službe bezbjednosti ubijena su u pobuni u zatvoru u gradu Khujand, na sjeveru Tadžikistana, rekli su bezbjednosni izvori.

Lokalne vlasti potvrdile su da je izbila pobuna u zatvoru, ali nisu pružile više informacija. Khujand se nalazi tristotinjak kilometara od tadžikistanske prijestonice Dušanbea.

Sudeći po zvaničniku ministarstva unutrašnjih poslova koji nije bio ovlašten da javno govori o toj temi, pobuna je izbila kada je jedan zatvorenik koga vlasti smatraju pripadnikom grupe Islamska država napao zatvorskog čuvara.

“Zatvorski zvaničnici pozvali su snage sigurnosti da pomognu u suzbijanju nemira, koji su sada ugušeni”, izjavio je sigurosni zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Tadžikistan, siromašna zemlja centralne Azije, redovno izvještava o hapšenjima i suđenjima islamskim militantima. U julu prošle godine Islamska država je preuzela odgovornost za napad u kome je ubijeno četvero zapadnih turista u Tadžikistanu, navodi agencija Reuters.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.