U Zavičajnom muzeju svečano je otvorena izložba “Arhitektura i urbanizam Visočke nahije kroz muzejsku fototeku”

1369

Povodom manifestacije “Visočko ljeto 2019 – Dani kulture i sporta” u Zavičajnom muzeju svečano je otvorena izložba “Arhitektura i urbanizam Visočke nahije kroz muzejsku fototeku”, autorice Dženane Arnautović. Promotor izložbe je bio doc.dr. Haris Dervišević.

Tematika izložbe jeste arhitektonski i urbanistički prikaz razvoja Visočke nahije pod osmanskom okupacijom. Izložba prati nastanak objekata i razvoja urbanističkog sklopa koji su se razvijali u skladu s novim pravilima gradnje.

Osnovne odlike osmanske gradnje moguće je pratiti na osnovu fotografija iz fototeke Zavičajnog muzeja. Pored Visokog, koje je djelovalo kao sjedište Visočke nahije, predstavljen je arhitektonski i urbanistički razvoj i drugih naselja koja su ulazila u sastav Visočke nahije. Između ostalog to su: Kraljeva Sutjeska, Fojnica, Kreševo, Kiseljak te sela Nažbilje i Ribnica koje danas čine dio Općine Kakanj.

Pored fotografija, dio izložbe čine i popratni elementi u vidu predmeta iz Etnografske zbirke i dokumenti iz Orijentalne zbirke Muzeja. Na ovaj način stiče se uvid u život stanovništva u Osmanskom Carstvu.

Autorica izložbe, Dženana Arnautović je magistar italijanskog jezika i književnosti i historije umjetnosti. Trenutno pripravnik u Zavičajnom muzeju Visoko.

„Izložbu sam spremala otprilike tri mjeseca. Inače, tematika mog magistarskog rada odnosila se na analizu arhitekture i urbanizma Visokog u doba Osmanlija. Kada sam došla u Muzej moj prvi susret bio je s muzejskom fototekom, tako da bi se moglo reći da je ova izložba rezultat mog interesovanja za fotografiju i osmansku arhitekturu.“ – rekla je Dženana za naš portal.

Kako je to izgledalo pogledajte na fotografijama koje smo pripremili za vas:

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.