U ZDK uspostavljen model ‘Jedna knjiga-jedan predmet’

203

Vlada Zeničko-dobojskog kantona uspostavila je u školskoj 2021./2022. model “Jedna knjiga – jedan predmet”, što je naišlo na opće odobravanje od strane građana.

Taj model donosi velike olakšice, posebno roditeljima, jer prošlost postaju apsurdi po kojima, primjera radi, učenik nižeg razreda nije mogao koristiti udžbenike svoga starijeg brata ili sestre.

Tim konceptom Vlada ZDK je izrazila i opredijeljenost da u konačnici omogući besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola. Godišnje se za nabavku udžbenika iz kantonalnog budžeta izdvaja oko 600.000 KM, a plan je da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike koji će se po dotrajalosti obnavljati.

Kao znak podrške ovom konceptu i nastojanjima Vlade ZDK, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je pred početak nove školske godine posjetio sve kakanjske osnovne škole i predstavnicima škola uručio knjige za svih 305 kakanjskih prvačića, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.