U Ženevi počinje prvi krug političkih pregovora o Libiji

103

Ujedinjene nacije (UN) su saopćile da će prvi krug političkih pregovora o Libiji biti održan danas u Ženevi.

Nakon što je parlament međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije saopćio da neće učestvovati na političkim pregovorima s delegacijom nelegitimnih snaga koje na istoku Libije predvodi Khalifa Haftar, UN je danas objavio novo saopćenje.

Iz UN-a su naveli da je planirano da sutra u zgradi UN-a u Ženevi počne prvi krug političkih pregovora o Libiji, javlja Anadolija.

Pregovori će biti održani pod pokroviteljstvom UN-a, a njihov domaćin će biti izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame.

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Libiji Fayez al-Sarraj je za Anadoliju kazao da su pregovori u Ženevi “dug proces koji se nastavlja”.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Nelegitimne snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije. Poginulo je više od 1.000 civila.

U Moskvi su 14. januara održani mirovni pregovori koji su okončani bezuspješno jer je Haftar napustio pregovore. Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi. Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima na Tripoli.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara