Naslovnica ZDK U Zenici dija...

U Zenici dijalog o rješavanju problema zagađenja okoliša iz industrijskih postrojenja

336

Federalno ministarstvo okoliša namjerava se ozbiljnije uključiti u rješavanje problematike zagađanja gradova – rečeno je na okruglom stolu koji je u Zenici organiziralo Udruženje “Eko forum Zenica“.

Cilj skupa pod nazivom “Obnovljena okolišna dozvola za pogone i postrojenja Departmenta Čeličane kompanije ArcelorMittal Zenica” je razmjena informacija i unapređenje dijaloga  zagađivača, institucija vlasti i javnosti u prevazilaženju problema zagađenja okoliša iz industrijskih postrojenja.

O rješavanju problema u ovoj oblasti razgovarali su predstavnici kompanije “ArcelorMittal Zenica”, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a, gradske uprave Zenice, te koordinacije lokalnih mjesnih zajednica.

Okruglom stolu prisustvovala su i dva predstavnika Tužilaštva ZDK-a u sklopu istražnih radnji po ranije podnesenim krivičnim prijavama protiv većih zagađivača zraka u gradu, dok je Federalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila organizatora da će preuzeti obaveze u skladu sa zaključcima okruglog stola.

Tokom diskusije istaknuto je da su organi na federalnom nivou spremni na unapređenje saradnje s lokalnom zajednicom i civilnim društvom u rješavanju problema u ovoj oblasti.

Federalno ministarstvo okoliša, kako je navedeno, planira izdati integralnu okolinsku dozvolu za sve pogone ArcelorMittala do marta 2016. godine, a prije toga će staviti van snage izdatu dozvolu za pogone Čeličane. 

-U pripremu nove dozvole bit će uključeni i predstavnici grada Zenica, “Eko foruma” i koordinacije mjesnih zajednica, a zbog kratkoće vremena neće biti organizovana javna rasprava, nego će nacrt dozvole biti javno objavljen prije izdavanja rješenja kako bi u zakonskom roku sve zainteresovane strane mogle ostvariti pravo na učešće javnosti u izdavanju dozvole – najavili su predstavnici Ministarstva okoliša FBiH.

Na skupu je rečeno da kompanija ArcelorMittal još nije izabrala novog izvođača radova na sekundarnom oprašivanju, umjesto firme koja je to radila i otišla u stečaj.

Proizvodnja u AMZ se ovih dana obavlja smanjenim intenzitetom i rade samo dvije od pet aglomašina, u Energetici je u radu samo jedan kotao i para se ne koristi za proizvodnju električne energije, čime su donekle smanjene emisije iz postrojenja.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.