U zeničkoj džamiji “Bosna” drugu godinu zaredom djeca uče ramazansku mukabelu

305
Mukabela predstavlja učenje Kur’ana tokom mjeseca ramazana i to na taj način da se svakog dana prouči 20 stranica koje predstavljaju jedan džuz ili odlomak. Imam Hasan ef. Kozlić ovu ideju praktikovao je u svome prethodnom džematu gdje je služio skoro 14 godina, a dolaskom u džamiju “Bosna” u zeničkom naselju Nova Zenica odlučio je nastaviti istim putem.

Džamija “Bosna” otvorena je prije tri godine, a ovo je već drugi ramazan kako se praktikuje dječija, odnosno, mektebska mukabela. U razgovoru za Klix.ba Kozlić je kazao kako je pokretanje džemata sa početne tačke dalo prostora za nove ideje.

“Prve godine ništa nismo imali pa nisam ni pokretao ideju, ali od prošle godine smo krenuli u realizaciju projekta i ove godine imamo puno više učenika koji pohađaju mektebsku nastavu, a i njihovo znanje je kvalitetnije. Kako vrijeme bude odmicalo, mukabela će biti i brojnija s tim da u ovom džematu ima dosta djece gdje skoro trećina pohađa učenje Kur’ana”, izjavio je Kozlić.

Kao dugogodišnji mualim Kozlić je uočio da znanje polaznika mektebske nastave tokom raspusta oslabi zbog čega smatra da je mektebska mukabela odličan način da se obnovi gradivo stečeno tokom protekle mektebske godine.

“Svi mi mualimi se susrećemo sa problemom da tokom godina ulažemo veliki trud da djeca nauče Kur’an, ali u pauzi obično slabo ili nikako ne uzimaju Kur’an što je poražavajući podatak zbog čega početkom nove mektebske godine moramo ponavljati zaboravljeno gradivo. Ramazan je mjesec Kur’ana i mi se trudimo da oni zavole Kur’an kroz ovaj mjesec jer je to najveća blagodat koju mogu ponijeti iz svoje mladosti”, dodao je ef. Kozlić.

Za razliku od hafiskih i drugih mukabela koje traju do sat vremena, mektebska mukabela traje i do dva sata što ne predstavlja problem imamu ove zeničke džamije. Na učenje mukabele odvažili su se oni što su ranije došli do stepena gdje uče Kur’an, dok drugi nisu imali dovoljno hrabrosti.

Jedan od učača mukabele u džamiji Bosna je i petnaestogodišnji Harun Agić koji već drugu godinu zaredom uči mukabelu.

“Mukabela predstavlja relaksaciju i opuštanje za svakog ko je sluša, a posebno ko je uči. Uz tu komponentu dobivamo i nova znanja kroz analizu džuzova, učimo o tefsiru i svemu drugom što nama do tada nije bilo poznato. Kroz tri godine, koliko postoji ovaj džemat, stekao sam i nove prijatelje tako da se kroz ove mukabele još bolje upoznajemo”, kazao je Agić.

Jedanaestogodišnja Amna Porča jedna je od najmlađih polaznica mektebske mukabele.

“Iako sam ovdje tek prvu godinu, tokom mukabele se osjećam kao da sam tu od samog početka. Kroz učenje pomažemo jedni drugima tako da nam bude zaista lijepo svakog dana dok odmaramo svoju dušu uz nove džuzove”, izjavila je Porča.

U džematu Nova Zenica tradicionalno se svake godine održi i iftar za polaznike mektebske nastave, a imam džamije Hasan ef. Kozlić je kazao kako će nastaviti kroz svoje djelovanje u džematu afirmirati što veći broj djece da narednih godina postanu aktivni članovi džemata da li kroz učenje mukabele ili kroz neke druge aktivnosti.

Komentari

komentara