Učenici iz Visokog i Sarajeva uče o vožnji biciklom i sigurnosti u saobraćaju

690

Povodom Evropske sedmice mobilnosti i Svjetskog dana bez automobila EU info centar u BiH u saradnji sa Udruženjem građana Giro di Sarajevo i osnovnim školama Musa Ćazim Ćatić iz Sarajeva i Kulin ban iz Visokog organizuje edukativno-zabavne radionice za najmlađe bicikliste.

MARKETING

Profesionalni biciklisti iz udruženja Giro di Sarajevo danas su učenicima petog i šestog razreda OŠ Musa Ćazim Ćatić održali prezentaciju koja za cilj ima da ih upozna sa pravilima saobraćaja i korištenjem bicikla u gradskom saobraćaju. Pored toga, djeci su predstavljene osnove brdskog biciklizma.

Djeca koja još uvijek nemaju sigurnost u vožnji bicikla danas na poligonu imaju priliku da sa profesionalcima prođu kroz obuku, a bit će im podijeljeni prsluci i svjetla.

“Ideja je da im skrenemo pažnju na to da je vidljivost, kad je u pitanju korištenje bicikla u gradskom saobraćaju izuzetno bitna, pogotovo kad je grad Sarajevo u pitanju”, kazala je Alma Telibečirević, predstavnica EU Info centra.

Ovaj projekat se sutra nastavlja u Visokom, u OŠ Kulin ban.

Loren Keserović, projekt menadžer u udruženju Giro di Sarajevo, za Klix.ba kaže kako na ovaj način žele promovisati bezbjednost u saobraćaju, kao i biciklizam kao takmičarski sport s ciljem da što više djece u budućnosti koristi bicikl kao prevozno sredstvo, ali i trenira biciklizam.

“Ovo je bitno, ne samo za djecu, nego i za ostale učesnike u saobraćaju jer će ova djeca u budućnosti biti vozači automobila i bitno je da od malih nogu uče pravila ponašanja u saobraćaju i paze na svoju i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju”, kazao je Keserović.

Istaknuo je prednost biciklizma i korištenja bicikla kao prevoznog sredstva.

“U urbanim uslovima bicikl je najefikasnije prevozno sredstvo ikad izmišljeno. Prilikom korištenja bicikla emisija CO2 je nepostojeća, a za Sarajevo konkretno, biciklizam predstavlja veliku nadu u smanjenju zagađenosti, posebno u zimskim mjesecima”, poručio je Keserović, izrazivši nadi da će što više ljudi početi koristiti ovo prevozno sredstvo.

Sara Alađuz ima 11 godina i ide u 6. razred OŠ Musa Ćazim Ćatić. Bicikl je počela voziti sa svega šest godina i članica je saobraćajne sekcije u školi.

“Volim vožnju biciklom zato što sam jako dobra u tome, a sve što naučim ovdje ću moći koristiti u svakodnevnom životu, budući da je bicikl način na koji ću se ja kretati”, kazala nam je Sara.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.