Učitelji u Španiji nosili suknje kako bi ukazali na probleme stereotipa

67

Učitelji u Španiji solidarisali su se sa studentom koji je prošle godine izbačen iz škole zbog nošenja suknje. Sve je to dio akcije naziva „Odjeća nema spol“ #laropanotienegenero koja se bori protiv nametnutih stereotipa u toj evropskoj zemlji.

MARKETING

Pokret je imao svoj vrhunac krajem oktobra i početkom novembra 2020. godine, međutim ponovno je u fokusu javnosti online i u stvarnom životu.

Početkom maja 2021. 37-godišnji Manuel Ortega i 36-godišnji Borja Velazquez počeli su dolaziti na čas odjeveni u suknju, kao odgovor na nedavni slučaj u Virgen de Sacedon školi u Valladolidu gdje rade. Naime, dječak je maltretiran zbog nošenja anime pulovera, trpio je homofobne napade.

Dvojica učitelja bili su zaprepašteni nasiljem u školi, te su odlučili da se pridruže pokretu „Odjeća nema spol“.

Neke od stvari kojima su učili druge jeste da je uredu da su muškarci u kuhinji, ili da imaju dugu kosu, kao i da djevojčice igraju fudbal, te da imaju kratku kosu.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Bored Panda

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.