Udarac Dodiku i Čoviću: Usvojena inicijativa Zvizdića o vojnoj imovini koja bi mogla promijeniti sve

286
Milorad Dodik i Dragan Čović
Milorad Dodik i Dragan Čović

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je inicijativu poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Vijeće ministara da u roku od 30 dana u proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

MARKETING

Protiv ove inicijative bili su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba, ali kako su poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a u drugom krugu glasanja bili suzdržani, nije bilo potrebnih deset glasova protiv kako bi ova inicijativa bila odbačena. Protiv Zvizdićeve inicijative bili su i poslanici HDZ-a BiH.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać kaže da joj nije jasno zašto poslanici srpskih stranaka nisu glasali protiv, jer su, kako ističe, na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, održanoj prije dva dana, u nekoliko navrata “bili dio srpske reprezentacije i tako spriječili usvajanje nekoliko akata štetnih po Republiku Srpsku”.

– Uprkos tome što je Denis Zvizdić u obrazloženju inicijative naveo da se radi o praktičnim stvarima i da dio neperspektivne nepokretne imovine propada, stvari baš i ne stoje tako. Na sreću, riječ je samo o inicijativi prema kojoj Savjet ministara treba da pripremi zakon, a ne o prijedlogu zakona, tako da je sve još na jako dugom štapu. Međutim, brine to što poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu bili protiv inicijative, jer bi time, praktično, na prvom koraku bila preduprijeđena eventualna šteta – kaže Snježana Novaković-Bursać.

Ona ističe da su nadležne institucije Republike Srpske dale negativno mišljenje o inicijativi, što je, kako kaže, bio više nego dovoljan razlog da svi poslanici iz Republike Srpske glasaju protiv.

Visoko.co.ba / SB

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.