Uginulo na stotine hiljada riba u australijskoj rijeci

258

Stotine hiljada riba uginulo je danas u dijelu jedne od vodećih rijeka u Australiji, u trećem takvom slučaju posljednjih sedmica, što lokalni zvaničnici pripisuju suši ali kritičari smatraju da je bar djelimično za to odgovorno loše upravljenje vodenim resursima.

MARKETING

Pomor riba počeo je noćas u rijeci Darling blizu mjesta Menindee u zapadnom dijelu australijske države Novi Južni Wales. To je ista oblast gdje je stotine hiljada mrtvih riba pronađeno početkom januara i neposredno prije Božića.

Sumnja se da su velike vrućine izazvale cvjetanje algi, koje su zatim umrle zbog hladnijih noćnih temperatura zbog čega je isisan kiseonik iz vode.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian je za ovaj slučaj okrivila loš kvalitet vode i produženu sušu koja je zahvatila veći dio te australijske države.

Minsitar za regionalne vode Niel Blair rekao je da njegovo ministarstvo zna da su uslovi užasni i rekao da su u oblast Menindee poslali dva aparata na solarni pogon za ubrzgavanje vazduha. Vlada je kupila 16 takvih uređaja da postavi u vodotokove širom te države nakon masovnog pomora ribe 6. i 7. januara.

“Nažalost nema ništa drugo na šta se moglo ukazati, ni naučnici, ni lokalci niko nije mogao da ukaže na bilo šta drugo što je moglo da spreči ovako nešto da se dogodi sem svježe vode koja bi bila upumpana u sistem, a mi jednostavno to nemamo”, rekla je Blair novinarima.

Neki smatraju da su regionalne vlade dozvolile poljoprivrednicima da uzimaju suviše vode iz rijeke radi irigacije posljednje četiri godine.

Bazen Mary Darling je glavni riječni sistem u Australiji, proteže se preko četiri države i tu se proizvodi četvrtina hrane u zemlji.

Komentari

komentara