Naslovnica Lokalne Teme (U)gradimo se...

(U)gradimo se: Osladilo se na mostu u Ozrakovićima, pa bi se gradilo još mostova, nije malo potrošiti pola miliona više od planiranog

1483

Pješački most u Ozrakovićima je bila ideja tadašnjeg SDP-a kojem se protivila tadašnja SDA. U međuvremenu su se raspali i jedni i drugi, pa su ideju nastavili i realizovali oni koji su godinama sa klupa za rezervne igrače posmatrali kako to hoda sa kapitalnim ulaganjima, javnim nabavkama i tenderima. Osjetivši svoju šansu da pokažu talenat i osjećaj kako neodgovorno trošiti javne pare ušlo se u taj projekat.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Visoko je većinom glasova izglasalo da se sagradi pomenuti most u iznosu od cca.600.000KM. Međutim taj most je na kraju porezne obveznike Visokog koštao skoro pola miliona maraka više. Vijećnica SDA Emina Jusić je na jednoj od sjednica OV Visoko postavila pitanje zašto je most koštao skoro duplo više nego li je predviđeno.

Zašto smo za pješački most u Ozrakovićima potrošili više od milion maraka ako smo za isti planirali cca 600.000 KM i koga smo pitali? (28.novembar 2017.godine).

Zvanični dokumenti kažu slijedeće:

Slična situacija je i sa famoznim kružnim tokom na izlazu, odnosno ulazu u Visoko koji je najvećim dijelom finansirala Vlada ZDK:

Poso je dobar, a para laka rekli bi iz Zabranjenog Pušenja u pjesmi “Bos il hadžija”, s tim da nije sve u parama. Ima nešto što u stručnoj komunikaciji kod ovakvih poslova zovu “obraz”. Pa kao kontrausluga ide rušenje stare kuće i čišćenje terena, neko uradi grijanje, neko obezbijedi materijal, neko donira ogradu, neko video nadzor i tako se zatvori krug i svima dobro osim onima koji pune javni proračun i plaćaju porez.

E sad, pošto je to već dobro uigrana šema treba izmisliti novih takvih i sličnih poslova gdje se svako može malo ugraditi, jer ako trošimo cca.500.000KM više na jednom mostu i za to niko ne odgovara, onda je sasvim prirodno da takvih projekata treba još više u interesu onih koji su Visoko pretvorili u svoj dnevni boravak u kojem se ponašaju kako oni misle da treba i nikome ne odgovaraju za očiglednu štetu koju nanose.

Najnoviji primjer je namaštavanje novog pješačkog mosta. Kako saznajemo i o čemu nas izvještava lokalna JU RTV Visoko, iako je po uređivačkom konceptu privatni medij ovih na vlasti koja se finansira našim novcem iz javnog proračuna, novi pješački most bi se mogao ukazati u “Sastavcima”. Neke ideje su tek u fazama crteža, ali gdje ima dima ima i vatre, novih javnih nabavki, tendera, izvođača, podizvođača radova, kontrausluga i poslušnih vijećnika koje svakako ne zanima ko i koliko troši iz javnog proračuna, jer ih je većina instalirala svoje muzne instrumente u javni sektor i tako uhljebljeni za protuuslugu šute i rade kako im se kaže u dobrovoljnom statusu evnuha.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.