Ugroženi Visoko, Zenica i Tešanj: Zbog radova u tunelu trpi i tvrđava Vranduk

384

Zbog radova u tunelu trpi i tvrđava Vranduk, posjete tokom juna gotovo nikakve – Da zbog rekonstrukcije tunela Vranduk II ne trpi samo privreda već i turizam Zeničko-dobojskog kantona govori i činjenica da je posjećenost tvrđavi u Vranduku znatno manja, pa skoro i nikakva, u proteklom periodu, a u odnosu na ranije godine.

MARKETING

U tvrđavu Vranduk tokom ljetnog perioda u vrijeme ekskurzija u proteklim godinama svakodnevno su bile organizovane posjete, a posjetioci su imali priliku upoznati se o srednjovjekovnom periodu, kraljevima, kraljicama… Ove godine posjeta je znatno manja, tek poneko dođe u tvrđavu.

U razgovoru za Klix.ba direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević je kazao da do juna nisu imali pokazatelje koliko je rekonstrukcija tunela Vranduk II nanijela štete turizmu i posjećenosti zbog kiše. Međutim, samo u junu nanešena je šteta od 8.000 KM.

“Mi nismo imali realne pokazatelje koliko su radovi u tunelu Vranduk II, koji su van zdravog razuma, ugrozili poslovanje u tvrđavi Vranduk zbog duge kišne sezone. Sve posjete tokom juna koje su bile, turističke grpe, uglavnom ekskurzije, odustale su od Vranduka te smo zbog toga u gubitku blizu osam hiljada KM štete samo za juni. Ne računamo posjete mimo dogovorenih”, kaže Jašarević.

Dodao je da brojne turističke grupe koje dolaze s juga uglavnom posjete samo Muzej grada Zenice, ali ne i tvrđavu u Vranduku jer niko ne želi čekati u koloni po nekoliko sati. S druge strane, posjeta sa sjevera zemlje uopće nema.

“Muzej kao upravitelj tvrđave Vranduk je oštećen. Možda se nekome čini malo 8.000 KM, ali to čini podmirivanje materijalnih troškova naše ustanove. I ne samo da je ugrožen Vranduk, nego i Zenica, Visoko i Tešanj. Žila kucavica je presjećena nemarom i lošim planiranjem koje treba kazniti”, dodao je Jašarević.

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara