Umjesto trećerazredne melodrame o visočkom Muzeju potrebna je prijava MUP-u i krivične prijave nadležnom Tužilaštvu

1337
Ilustracija
Ilustracija

Na posljednjoj održanoj sjednici Općinskog vijeća Visoko, kada su usvajani, između ostalog, Izvještaji upravnih i nadzornih odbora preduzeća i ustanova kojima je osnivač Grad Visoko, koje su obično suhoparne i dosadne, imali smo priliku da vidimo melodramu u režiji bivšeg direktora i Predsjednika Upravnog odbora Muzeja, na kojem bi mu pozavidjeli producenti i režiseri španjolskih sapunica. Pognut do zemlje, uz pomoć dva štapa, jedva je došao do govornice uz pomoć vijećnika i onda se dogodio spektakl. Uvrijedio je gradonačelnika i članove Gradskog vijeća, „prao“ se od odgovornosti, a onda i primitivno i nekulturno se posvađao sa prisutnim.

MARKETING

Ne analizirajući previše sadržaj izgovorenog neke stvari ipak bodu oči koje je rekao. Zanimljivo je u prvom redu spominjanje izbora za vršioca dužnosti direktora, mada to tehnički nema veze sa dnevnim redom sjednice, niti je apostrofirano kao problem. Potenciranje toga samo potvrđuje da tu nisu čista posla. Odbor na čelu sa njim je već tri ili četiri puta imenovao u kontinuitetu istu osobu za vršioca dužnosti na periode po šest mjeseci, što je u suprotnosti sa Uredbom koja to definiše. Onda je pokušao da to „fakturiše“ novom gradonačelniku, jer je slao dopise sa zahtjevom za rješavanje tog problema i prethodnoj i novoj vlasti, ali ovih prethodnih više nema, pa su novi zgodna adresa za prebacivanje odgovornosti isto kao u slučaju JP/JU RTV Visoko. Problem je taj što je u trenutku stupanja na funkciju gradonačelnika sporni vršilac dužnosti direktora muzeja bio na funkciji više od godinu i po dana tako da pozivanje na nereagovanje novog gradonačelnika nema veze sa logikom, u stvari miriše na zlonamjernu konstrukciju, odnosno, bježanje od odgovornosti, što je nedvosmisleno potvrdio i bivši predsjednik Nadzornog odbora muzeja.

Ovdje se radi o sljedećem. Spominjao je da nikad nije radio bez konsultovanja sa Osnivačem. To zvuči na prvu benigno, međutim to znači da odbori ili nisu imali kapacitet odlučivanja u skladu sa nadležnostima ili nisu znali šta su im nadležnosti. Ako je prvi slučaj u pitanju, onda je prethodna vlast bila sjevernokorejskog tipa koja je autokratski sve držala pod kontrolom i svi članovi odbora su morali ići po mišljenje u zgradu na adresi A.Izetbegovića 19. Ako je pak bio drugi slučaj onda znamo da Fejzovićeva „stručna“ komisija nije bila sposobna ispravno ocijeniti kandidate ili su ocijenjeni po drugim parametrima ili po nečijem naređenju?!

Druga zanimljiva stvar iz govora je da Muzej nije naštetio gradu Visokom prethodnih 35 godina. Pravo pitanje bi bilo dali je Muzej pretrpio štetu u prethodnih 35 godina? Već nekoliko godina unazad pisali smo o nekim, najblaže rečeno sumnjivim događanjima u Muzeju, nestalim predmetima, sumnjivim originalima, otkupima predmeta, revizijama fundusa. Dakle sve u periodima kada je dotični bio direktor ili odbornik, a ponajprije pasionirani kolekcionar, zamislite, istih onih predmeta kojima službeno raspolaže kao muzejski radnik sa velikom moći odlučivanja. Poslije 30-ak godina funkcije direktora penzionisan je i vratio se kao Predsjednik Upravnog odbora muzeja. To je pozicija sa koje se može intervenisati na period kada je bio direktor i eventualno neke stvari „srediti“. Evo jednog primjera, slika Ismeta Mujezinovića koju posjeduje muzej je iznošena iz muzeja i kopirana, a te su kopije poklanjane zaslužnim pojedincima. Kada je postavljeno pitanje autentičnosti te slike, Muzej, odnosno, tadašnji direktor objavljuje nalaz federalnog vještaka koji kaže da je slika autentična. Ono što je zanimljivo je da taj vještak nije likovne struke već historičar i arheolog. To vam je kao da vas hirurški operiše pekar, samo zato jer ima bijelu uniformu. Treba li naglašavati da je tada dotični bio Predsjednik Upravnog odbora muzeja, a da se sumnjivi promet desio kada je bio na poziciji direktora muzeja.

Trakavica sa visočkim Muzejom traje godinama, glavni protagonist poslije 35 godina napokon odlazi i vrijeme je da se svedu računi. Novi gradonačelnik je u kampanji isticao, a čuli smo to i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, opredijeljenost za zakonito i pravedno postupanje, bez korupcije i nepotizma. Također je vrlo jasno naglasio da Muzej nije galerija, već da treba imati stalnu postavku. S obzirom na indicije o brojnim sumnjivim prometom muzejskih predmeta pitanje je šta će biti u toj postavci, odnosno njenog kvaliteta, ako je tačno da nedostaju možda najvrjedniji predmeti.

Ono što je u ovom trenutku nužno jeste Nezavisna i kompetentna istraga i ocjena zakonitosti rada Muzeja u prethodnom periodu, bar posljednjih deset godina, i da se napokon uradi adekvatna revizija kako bi se nove generacije mogle na jedan normalan način i u punom kapacitetu upoznati se sa historijom i kulturom zavičaja.

P.S Na pomenutoj sjednici Gradskog vijeća Visoko čuli smo brojne probleme u skoro svim Ustanovama, pa i nevjerovatne, tipa, da je neko otuđio službene dokumente ili imovinu. U tom slučaju, uvaženi vijećnici i predstavnici izvršne vlasti, ne donose se „zaključci“ i ne provode se „neke procedure“, već se urgentno vrše prijave nadležnom MUP-u ili se podnose krivične prijave nadležnom Tužilaštvu.

J.Č / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.