Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa sedam dana prije ostatka svijeta

270
Ilustracija

Ako je prevencija recept za izbjegavanje potencijalno opasnih i smrtonosnih epidemija, poput epidemije koronavirusa koji se svijetom proširio iz kineskog grada Wuhana, onda je jedna kanadska kompanija očito dobro odradila taj posao jer je njihova umjetna inteligencija upozorila njihove klijente da izbjegavaju Wuhan danima prije negoli su to učinili američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Umjetna inteligencija kanadske kompanije BlueDot bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vijesti, mreža za bolesti biljaka i životinja te službena saopćenja kako bi nakon toga donijela svoju prognozu.

Uzevši sve to u obzir umjetna inteligencija kompanije BlueDot upozorila je klijente da izbjegavaju mjesta poput Wuhana još 31. decembra.

To je 10 dana prije nego što je isto učinila Svjetska zdravstvena organizacija i sedam dana prije nego što je to učinio američki CDC.

Korištenje umjetne inteligencije nije novost u zdravstvenom sistemu, a primjer iz navedene kanadske kompanije jasno pokazuje kakve prednosti to nosi.

Podsjećamo, kineska vlada u ponedjeljak je objavila da je od novog koronavirusa umrlo ukupno 80 ljudi a zaražene su 2744 osobe u zemlji, dok brojni stranci čekaju evakuaciju.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, u Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.

Unatoč svim alarmantnim vijestima, preliminarne analize pokazuju da je stopa smrtnosti od virusa vrlo niska.

 

Visoko.co.ba / Hina

Komentari

komentara