Umjetnici iz 11 država slikat će ‘Tragom svjetlosti’

231

Četvrta internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo u organizaciji Galerije “Preporod” bit će održana od 2. do 9. septembra. Ugostit će 28 umjetnika iz 11 država, a njihov zadatak bit će da odgovore o temi “Tragom svjetlosti”.

MARKETING

Kao i prethodnih godina, Baščaršija i Gazi Husrev-begov Hanikah poslužit će im kao slikarski ateljei. Na svojim djelima učinit će vječnim ljepote Bosne i Hercegovine i tako se uključiti u njenu promociju kao izuzetnog turističkog mjesta, nevjerojatne historije i prirodnog bogatstva, gdje se slave kultura i umjetnost.

Voditeljica kolonije Mirsada Baljić kazala je danas novinarima da će njihovoj inspiraciji pomoći i izleti na Bijambare, u Mostar, Počitelj, Blagaj, na rijeku Krupu, vodopad Kravice…

„Cilj ove kolonije je ostvariti i suradnju s državama iz kojih dolaze gosti da bi našim umjetnicima omogućili da putuju i izlažu izvan granica BiH. A kroz kreativne radionice uz mentorstvo profesionalaca slikat će i najmlađi, naša buduća likovna publika“, kazala je.

Najavila je da će specijalni gosti biti počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Bavsak i njegova supruga Pervin, kao i da se kolonija završava zajedničkom izložbom radova umjetnika koja će biti održana u Gazi Husrev-begovom Hanikahu 8. septembra.

Voditeljice Baljić najavila je da će, u okviru kolonije, večeras u Galeriji “Preporod” biti postavljena i izložba “Imagination”, a radovima će se predstavi Zinaida Vasina iz Ukrajine, koja je sudionica prethodne kolonije.

Umjetnica iz BiH Mensura Jahić istaknula je da Sarajevo kao glavni grad zaslužuje događaj poput ovoga ali i naglasila potrebu da njegov značaj prepoznaju i institucije i pomognu u organizaciji.

„Mnogo je volontera angažirano na organizaciji kolonije jer ono što dobivamo od institucija dovoljno je samo za podmirivanje materijalnih troškova. Tako umjetnici, osim kreativnog umjetničkog rada, pomažu i u organizaciji skupa“, kazala je i kao primjer istaknula da će ona za vrijeme kolonije biti angažirana i na prevođenju za engleski jezik.

I ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske Soner Šahin istaknuo je važnost ovog projekta kao i sklonost bh. naroda prema umjetnosti u što se, kaže, uvjerio tokom mandata u BiH. Istaknuo je spremnost ureda koji predstavlja da podrži tu koloniju i izrazio nadu da će radovi opravdati očekivanja.

Komentari

komentara