Umro Francuz koji je bio u centru debate o pravu na smrt

122
Francois Lambert, nećak Vincenta Lamberta, potvrdio je da je njegov ujak preminuo u četvrtak ujutro u 8:24 sati u Francuskoj. Vincent je sudjelovao u saobraćajnoj nesreći 2008. godine nakon čega je postao kvadriplegičar s teškim oštećenjima mozga zbog kojih su ljekari davno rekli da se neće moći oporaviti.

Četrdesetdvogodišnji Lambert je godinama bio u vegetativnom stanju, a pitanje o tome da li ga treba držati na životu je podijelilo njegovu porodicu, ali i cijelu zemlju.

MARKETING

Ipak, ljekari u bolnici u gradu Reimsu su uklonili cjevčice za hranjenje 2. jula, ali je dobijao sedative. Pravna bitka je trajala godinama na najvišim francuskim i evropskim sudovima. BIlo je debata o francuskim zakonima o pravu na smrt, koji omogućavaju pasivnu eutanaziju za teško bolesne ili teško povrijeđene pacijente koji se vještački održavaju na životu bez šansi za oporavak.

U maju se umiješao čak i papa Franjo koji je putem Twittera poručio da je “uvijek potrebno čuvati život, Božiji dar, od početka do njegovog prirodnog kraja”.

Lambertova supruga Rachel, koja je prema francuskom zakonu bila njegova skrbnica, rekla je da je njem muž prije nesreće rekao da ne bi želio biti vještački održavan na životu. Ipak, to nikad nije napisao.

Sudovi su tokom proteklih godina naredili niz procjena te su ustanovili da Vincent nema šanse za oporavak.

Ipak, njegovi roditelji, pobožni katolici, protivili su se pokušajima da ugase aparate koji održavaju njihovog sina u životu. Posljednji pokušaj im je bio neuspješan u junu kada je donijeta odluka da se aparati mogu ugasiti. Roditelji su prijetili tužbom za ubistvo ako im sin umre. Njegova majka Viviane se 1. jula obratila i UN-ovom Vijeću za ljudska prava, no ona i njen muž su u ponedjeljak prihvatili činjenicu da je smrt njihovog sina neizbježna.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara