Naslovnica Preporuka Muzika Umro legendar...

Umro legendarni francuski roker Johnny Hallyday

56
Pjevač čije je pravo ime Jean-Philippe Smet prodao je više od 100 miliona ploča te je glumio u brojnim filmovima. Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac ga je 1997. godine imenovao Vitezom Legije časti. U Francuskoj je bio veoma poznat, ali ne posebno izvan nje.

“Johnny Hallyday nas je napustio. Pišem ove riječi i jednostavno ne vjerujem. Međutim, istina je, moj muž više nije s nama. Napustio nas je, a svoj život je živio hrabro i dostojanstveno”, saopćila je pjevačeva supruga Laeticia.

Mnogi muzičari su se oprostili od Johnnyja, a među njima je i kanadska pjevačica Celine Dion koja ga je nazvala “legendom showbusinessa”.

Na njegovu karijeru je značajno utjecao američki roker Elvis Presley te je on počeo pjevati rock u Francuskoj pedesetih godina. U Francuskoj su ga zvali francuskim Presleyjem.

Uprkos velikom uspjehu u njegovoj zemlji, karijeru u SAD-u nije ostvario, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji gdje se govori engleski jezik. USA Today je ranije naveo da se radi o najvećoj rock zvijezdi za koju nikad niste čuli.

Hallyday je bio poznat po svom vrijednom radu i konstantnim turnejama. Osim po muzici, bio je poznat i po žestokim zabavama, drogama, alkoholu i cigaretama.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.