Umro teolog Hans Küng, zagovornik reforme Katoličke Crkve

59

Hans Küng, jedan od najpoznatijih teologa zagovornika reforme Katoličke Crkve, umro je u utorak u jugozapadnom njemačkom gradu Tübingenu u 93-oj godini života.

MARKETING

Küngovu smrt potvrdila je Nadja Dornis, glasnogovornica zaklade Global Ethic Foundation u Tübingenu.

Küng je preminuo u snu, kazala je.

“S Hansom Küngom izgubili smo karizmatičnog i ljudski impresivnog utemeljitelja zaklade i vizionarskog organizatora za pravedniji i mirniji svijet”, rekao je predsjednik zaklade Eberhard Stilz.

“Bila mi je i ostaje mi velika čast nastaviti njegov rad u zakladi”, dodao je.

Zbog protivljenja doktrini o Papinoj nepogrešivosti Küng je 1979., za vrijeme pape Ivana Pavla II., izgubio dozvolu da predaje katoličku teologiju.

Nakon toga je tibingenški profesor teologije više puta kritizirao Papu, a jednom je prilikom Crkvu usporedio s diktaturom.

Zahtijevao je ukidanje celibata za svećenike, zaređivanje žena i jačanje uloge laika, zbog čega je bio utjecajan kod liberalnih katolika.

U svojim knjigama i predavanjima promovirao je dijalog između svjetskih religija.

Posljednjih se godina Küng povukao iz javnosti zbog pogoršanog zdravlja.

Među ostalim, patio je od Parkinsonove bolesti, što je obznanio javnosti u svojoj autobiografiji.

Rođen je 19. ožujka 1928. u švicarskom mjestu Sursee.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Hina

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.