Naslovnica Svijet UN poziva Aus...

UN poziva Australiju da razmotri zahtjev saudijske tinejdžerice

33
This screen grab from a video released to AFPTV via the Twitter account of Rahaf Mohammed al-Qunun on January 7, 2019 shows a still of Qunun speaking in Bangkok on January 7. - Rahaf Mohammed al-Qunun held at Bangkok airport said she would be killed if she was repatriated by Thai immigration officials, who confirmed the 18-year-old was denied entry to the country on January 6. Qunun told AFP she was stopped by Saudi and Kuwaiti officials when she arrived in Suvarnabhumi airport in Bangkok and her travel document was forcibly taken from her, a claim backed by Human Rights Watch. (Photo by Handout / Courtesy of Rahaf Mohammed al-Qunun / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TWITTER / Courtesy of Rahaf Mohammed al-Qunun" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Ujedinjeni narodi pozvali su Australiju da razmotri izbjeglički prihvat u slučaju 18-godišnje djevojke iz Saudijske Arabije koja je otišla na Tajland u strahu da je njezina obitelj ne ubije, objavila je australska vlada u srijedu.

Tinejdžerica Rahaf Mohamed al Kunun stigla je u Bangkok tijekom vikenda gdje je zatražila azil. Australija je rekla da će razmotriti prihvat ako visoki povjerenik za izbjeglice UNHCR-a procijeni da je izbjeglica.

“UNHCR poziva Australiju da razmotri izbjeglički prihvat u slučaju Rahaf Mohamed al Kunun”, objavilo je australsko ministarstvo domovinske sigurnosti.

Ministarstvo je reklo da će razmotriti prihvat na “uobičajen način kao i u ostalim slučajevima koje uputi UNHCR”.

Kunun je u Bangkok stigla u subotu i prvotno joj je zabranjen ulazak.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je “pobjegla iz Kuvajta” te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Unutar nekoliko sati, kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Tijekom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući.

Dopušteno joj je da uđe u Tajland i u utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a.

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog “čuvara” za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.