Uništenu Fabriku duhana Mostar kupila zenička tvrtka

306

Prodana je Fabrika duhana Mostar, jedno od četiri najstarija poduzeća u Bosni i Hercegovini. Za nekretnine i 24 duluma zemlje, na vrlo atraktivnoj lokaciji u gradu, ponuđeno je tek tri i pol milijuna maraka. Teško je nadati se da će novi kupac, jedna zenička tvrtka, pokrenuti proizvodnju, tim više jer su strojevi davno prodani, a nekretnina devastirana. Fabrika duhana Mostar posljednjih je godina za Mostarce bila samo još jedan podsjetnik na tamošnje potpuno uništeno gospodarstvo.

MARKETING


videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Fabrika duhana Mostar danas je potpuno neprepoznatljiva, pokradena, devastrirana. Preprodavači željeza odnijeli su čak i ploču s natpisom. Dugovi FDM-a premašuju 20 milijuna maraka, samo prema Poreznoj upravi dug je bez kamata veći od 5,6 milijuna KM.

– Čuli ste kolika su naša dugovanja i za koliko je prodata. Logika stvari je da se od tog iznosa neće moći namiriti ni dugovanja prema Poreznoj upravi, a tu su još drugi povjerioci – ističe Amela Begović Kuko, pomoćnica direktora Kantonalnog poreznog ureda.

– Obećano je da će se radnicima uvezati staž, što je trenutno najbitnije za njih jer su već 12 godina bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Dosta ljudi će ostvariti svoja prava, otići u zasluženu penziju – kaže bivši radnik FDM-a Almir Zalihić.

S Fabrikom duhana Mostar praktično je ugašena prijeratna privreda u ovom dijelu Hercegovine. Niz je dug: Soko, Hekom, Đuro Salaj, Glinica, Hepok, Hit, Merkur, Mljekara, Žitopromet. Većina njih je bila na atraktivnim lokacijama.

– Kad je zaratilo, Žitopromet je godinu i po dana kompletan Mostar iz svojih rezervi. Više takvih fabrika mi nemamo. Ni u privatnom ni u državnom vlasništvu. Sada gasimo Tvornicu duhana – priča Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao Link Mostar.

U Mostaru je, primjerice, prije rata radilo oko 50.000 ljudi. Sada ih toliko radi na prostoru cijelog HNK-a. Rat, a onda loša privatizacija dokrajčili su proizvodnju. Posljednji primjer je Mostarska fabrika duhana iza koje je ostalo 130 radnika.

Visko.co.ba/Federalna.ba

 

Komentari

komentara