Univerzitet u Zenici raspisao drugi upisni rok

589

Univerzitet u Zenici (UNZE), nakon prvog, julskog upisnog roka, raspisao je danas i drugi konkurs za upis studenata u akademskoj 2018/2019. godini, a koji će za prvi ciklus studija trajati do 7. septembra.

MARKETING

– Raspisali smo konkurs za sva mjesta koja nisu popunjena ili ona mjesta gdje se neko upisao pa, eventualno, iskoristio mogućnost upisa samo za odlazak u treće zemlje. Ostalo je još 262 mjesta na redovni studij koje plaća osnivač, zatim 407 na redovni-samofinansirajući i 174 mjesta na vanredni studij. To je ukupno 843 mjesta – kazao je za Fenu prorektor za nastavu UNZE-a prof. dr. Enes Hašić, koji ističe kako se nada da će izvjesno popuniti sva prazna mjesta za koje školarinu plaća osnivač, ali i da će biti značajnog interesa i za samofinansirajući studij.

Očito je, kaže prorektor Hašić, da se ove godine nije dobro planiralo za upis na vanredni studij, za koji nije bilo puno interesa ni na prvom upisnom roku pa je ostalo dosta mjesta.  

– Realno, nakon prvog upisnog roka, najkritičnija je situacija na dva fakulteta. To su Mašinski, na kojem imamo 111 mjesta, i Metalurško-tehnološki fakultet, na kojem imamo 92 slobodna mjesta. Mjesta za redovni studij koji se finansira iz budžeta ZDK-a više nema na Ekonomskom, Medicinskom. Na Islamsko-pedagoškom ima slobodnih samo sedam mjesta, sva na Odsjeku arapski jezik i književnost, a Politehnički fakultet više nema slobodnih mjesta na softverskom inžinjerstvu, ali ima još 12 mjesta za samofinansirajući. Vlada ZDK je, zbog interesa za ovaj odsijek, donijela odluku da poveća broj samofinansirajućih mjesta – napominje prof. Hašić.

On ističe kako je situacija po broju upisanih studenata nešto bolja nego prošle godine. Odsjek za dvropreradu, za koji je ovog ljeta saglasnost dobio Mašinski fakultet, s obzirom da nisu okončane sve formalne procedure, vjerovatno neće biti ni otvoren za narednu akademsku godinu.

-Ako procedure budu gotove, možda ćemo u septembru raspisati konkurs za upis i na ovaj odsjek. Međutim, realnije je da će ovaj odsjek biti otvoren tek iduće godine, kada ćemo imati i još barem dva-tri nova odsjeka – najavljuje prorektor Hašić.

Prvi upisni rok za drugi ciklus studija trajat će mjesec dana, odnosno do 28. septembra. Za master studije raspisan je konkurs za 190 mjesta na redovnim, 330 za redovni-samofinansirajući te 40 za vanredni studij, koji je moguće studirati samo na Pravnom fakultetu.  

Fena/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.