UNZE u srijedu dobija novog rektora, prof.dr.Duraković ima najveću podršku Senata

294

Jedina visokoškolska ustanova u ZDK, Univerzitet u Zenici, u srijedu će dobiti novog rektora. Kako saznajemo iz izvora bliskih UNZE za nasljednika aktuelnog rektora, prof.dr.Damira Kukića, prijavilo se tri kandidata.

MARKETING

Novog rektora Senat UNZE birat će između prof.dr.Jusufa Durakovića, redovnog profesora na Metalurško-tehnološkom fakultetu UNZE, prof.Enesa Bikića, dekana Pravnog fakulteta UNZE i prof.dr.Dženana Skelića, redovnog profesora na Filozofsko fakultetu UNZE.

Prema istom, dobro obavještenom izvoru s Univerziteta u Zenici saznajemo da je apsolutni favortit prof.dr.Jusuf Duraković, a, kako ističe, razloga za to je mnogo.

Duraković je cijeli akademski put prošao na Univerzitetu u Zenici gdje je studirao, a kasnije prošao i sve ostale akademske faze do redovnog univerzitetskog profesora. Osim ovoga, prof.Duraković jedan je od rijetkih primjera iz akademskog svijeta koji je povezao teoriju i praksu, te na taj način uspješnim projektima u privredi predstavio Zenicu i BiH na najzahtjevnijim međunarodnim tržištima.

Činjenica koja ide u prilog profesoru Durakoviću je i ta da mu je isti saziv Senata UNZE ne tako davno pružio apsolutnu podršku za predstavljanje u UO Univerziteta u Zenici.

Iz svega navedenog jasno je da prof.dr.Jusuf Duraković uživa apsolutnu podršku kolega s UNZE.

Naš izvor navodi da draastično manje šanse za novog rektora ima prof.dr. Enes Bikić koji trenutno obnaša funkciju dekana Pravnog fakulteta UNZE, a kao jedna od “otežavajućih” okolnosti navodi se činjenica da bi izborom profesora Bikića na funkciju rektora po prvi put u historiji Univerziteta u Zenici rektor ne bi živio u ZDK. prof.dr.Enes Bikić živi u Sarajevu.

Trećem kandidatu,prof.dr.Dženanu Skeliću, naš izvor s Univerziteta u Zenici daje najmanje šanse u utrci za novog rektora.

Međutim, posljednju riječ o novom rektoru UNZE dat će 27 članova Senata Univerziteta koji će u srijedu tajnim glasanjem odlučiti ko će od jula ove godine, kada je primopredaja funkcije, biti na čelu Univerziteta u Zenici.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.