Naslovnica BiH Privreda UPFBiH upozor...

UPFBiH upozorava: Dok cijena gasa u Evropi pada, u Federaciji raste

64

Dok cijena gasa u Evropi pada, u Federaciji raste Objavljeno: 18.05.2019 14:58
Posljednja izmjena: 18.05.2019 14:59

Udruženje poslodavaca Federacije BiH saopćilo je da je nezadovoljno radom preduzeća BH-Gas, ističući da se cijena gasa u Evropi smanjuje, u FBiH istovremeno povećava.

“Od generalnog direktora i uprave BH-Gasa javnost očekuje da ponude konkretne odgovore zbog čega je nabavna cijena gasa u RS-u niža nego u FBiH, zašto FBiH ima najvišu nabavnu cijenu gasa u cijelom regionu, te kako je moguće da je gas za proizvodne kompanije u FBiH daleko skuplji nego u zemljama EU-a”, pitaju poslodavci.

U saopćenju se navodi da je tako, u odnosu na Njemačku, cijena gasa viša za 40 odsto.

Udruženje poslodavaca ističe da bi preduzeće BH-Gas trebalo da pojasni građanima da postojeću višu cijenu gasa za privredu, a daleko nižu za domaćinstva u FBiH, na kraju opet plaćaju građani, jer povećanje cijene gasa dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga za stanovništvo.

Jedna od kritika poslodavaca na račun BH-Gasa odnosi se na to da ovo preduzeće nije izgradilo skladišta za gas, kojima se moglo bitno utjecati na cijenu gasa.

“Od BH-Gasa privreda i građani BiH očekuju i odgovor na pitanje da li se i šta radi na istraživanjima nalazišta gasa u BiH. Zdrava logika govori da, ako prirodnog gasa ima sa lijeve strane Save, onda bi ga trebalo biti i sa desne. Podsjećanja radi, Hrvatska gotovo 40 odsto vlastitih potreba za gasom rješava iz domaćih izvora”, navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca Federacije.

Od BH-Gasa poslodavci traže odgovor na pitanje koliko je posrednika u isporuci gasa u FBiH, te da li se može smanjiti njihov broj, a samim tim i cijena gasa.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.