Upozorenja meteorologa: Stiže nam jedan od najjačih prodora hladnoće

108
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba

Prodor hladnoće koji nam dolazi je impresivan zbog svojih karakteristika koje su se odigrale oko Grenlanda, same prostranosti hladne fronte koja se proteže hiljadama kilometara u širinu, a i zbog činjenice da je izgledno da će se zabijeliti i pojedini dijelovi obale oko sjevernog Jadrana.

MARKETING

Nažalost, mjesta za značajnije promjene više nema puno i narednih dana svjedočit ćemo jednom od najjačih aprilskih prodora od 2003. godine, a uveliko će prodor karakteristikama i podsjećati na onaj iz 2003. koji je nanio velike štete voću, naveo je meteorolog Nedim Sladić.

Nažalost mjesta za značajnije promjene više nema puno i narednih dana svjedočit ćemo jednom od najjačih aprilskih…

Posted by Nedim Sladić on Monday, April 5, 2021

 

Prodor hladnoće koji nam dolazi je impresivan zbog svojih karakteristika koje su se odigrale oko Grenlanda, same prostranosti hladne fronte koja se proteže hiljadama kilometara u širinu, a i zbog činjenice da je izgledno da će se zabijeliti i pojedini dijelovi obale oko sjevernog Jadrana.

Sutrašnje zahlađenje napravit će niz problema, počevši od izraženijih padavina u višim područjima Bosne, a naročito na planinskim prijevojima, gdje obilniji snijeg može stvarati probleme u saobraćaju. Na planinama uz jači vjetar izgledne su vijavice. Snijeg će sutra do večeri zabijeliti gotovo cijelu Bosnu i sjevernu Hercegovinu; u nižim područjima past će između 3 i 10, lokalno do 15 centimetara, a na višim nadmorskim visinama lokalno i preko 25 centimetara.

Treba istaknuti da frontu prati i umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji će značajno spustiti temperature zraka, a narednih dana bit će niže nego što je to uobičajeno za prvu polovinu aprila. Dok će ujutro biti prolazno vedrije na istoku, padavine će se najprije ujutro i prije podne proširiti od Banije i Korduna na Krajinu i sjever Bosne, prema sredini dana i prvom dijelu poslijepodneva na centralna područja Bosne, a do kraja dana i na cijelu zemlju.

U Hercegovini s Jadrana pristiže vlažan zrak s Jadrana, dok istovremeno prodire hladniji zrak sa sjeverozapada, pri čemu su ovdje vjerovatni i pljuskovi s grmljavinom prema kraju dana kao posljedica razlike dvije zračne mase različitih svojstava i istiskivanja toplijeg u slobodnu atmosferu uz daljnje hlađenje, širenje i kondenzovanje zraka, naročito u Dinaridima.

Po prolasku fronte sa sjeverozapada, jačat će atmosferski pritisak u prizemlju pa će padavine postepeno slabjeti tokom srijede, kada će ih i dalje biti povremeno u većem dijelu zemlje zahvaljujući prisustvu vlage po visini, s tim da su na jugu Hercegovine manje vjerovatnoće za padavine.

Padavine prestaju u četvrtak, kada dolazi do postepenog razvedravanja i sunčanijeg vremena, a u kombinaciji noćne vedrine, slabog vjetra i snijega pri tlu, izražena je iradijacija, odnosno izraženije izračavanje i hlađenje tla, zbog čega će biti umjerenih do jakih mrazeva, naročito izglednih u noći sa četvrtka na petak i tokom petka ujutro, kada na vrhovima planinama, poput Bjelašnice, temperature zraka se spuštaju i do -14 °C, a u ostatku zemlje većinom od -11 do -3, na jugu do 3 °C.

Nije isključena mogućnost, a zavisit će sve od vedrine, da ponegdje padne i novi temperaturni rekord za najnižu aprilsku temperaturu zraka.

Ukoliko možete, voćarima savjet – zaštite maksimalno svoje voće.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.