Upraviteljstvo u zgradama / Harač, zajebancija, notorna glupost ili nešto četvrto?

3158
Ilustracija / Foto: Bojan Krajišnik
Ilustracija / Foto: Bojan Krajišnik

Prije nekog vremena objavili smo priču koja je bila za rubriku “vjerovali ili ne”. Radilo se o tome da je JKP “Visoko” povuklo tužbu protiv korisnika koji im je bio dužan, prema njihovim tvrdnjama, za fakture upraviteljstva u zgradi. Bilo je prilično čudno da povlaće tužbu ako smatraju da je dug stvaran, u stvari jeste li ikad čuli da se neko komunalno preduzeće odriče duga?!

Podsjećamo, radilo se o slijedećem. Korisniku usluga JKP “Visoko” koji se žalio na način ugovaranja usluga upraviteljstva u njegovoj zgradi JKP “Visoko” je uredno ispostavljalo račune koje isti nije plaćao, jer je osporavao zakonitost procesa ugovaranja usluga upraviteljastva. Poslije određenog vremena JKP Visoko tražilo je od nadležnog suda, temeljem Zakona o izvršnom postupku FBiH član 29. stav 2. prisilnu naplatu, odnosno izvršenje putem vjerodostojne isprave. Kao vjerodostojnu ispravu su poslali analitičku karticu korisnika bez obrazloženja o kakvim se uslugama radi. Pomenuti član jasno propisuje da se ova odredba može primijeniti samo za dugovanja po osnovu isporuke vode, toplotne energije i odvoza smeća, međutim iz JKP “Visoko” nisu nigdje obrazložili da su u pitanju druge usluge, pa je sud donio Rješenje o izvršenju temeljem vjerodostojne isprave. Kada je korisnik, u ovom slučaju izvršenik u prigovoru objasnio o kakvim se uslugama radi i da se taj propis ne može primijeniti u konkretnom slučaju, sud je poništio Rješenje o izvršenju i izvršenje pretvorio u parnicu, odnosno tužbu.

Teško je reći je li ovdje postojala namjera da se sud dovede u zabludu ili je posrijedi neznanje i nesposobnost pravnika JKP “Visoko”, ali indikativno je da se niti na jednom mjestu ne opisuju usluge koje su predmet izvršenja. Trajalo je neko vrijeme dok je Sud odredio termin pripremnog ročišta. A onda se događa zanimljiv obrat. JKP “Visoko”neposredno pred održavanje ročišta odustaje, odnosno povlači tužbeni zahtjev, opraštajući na taj način “dug” korisniku, što je ponavljamo, nezapamćena praksa ukoliko postoji zakonito i stvarno utvrđena obaveza. Na kraju, ko ima pravo da se odrekne javnog novca i po kom osnovu. Po kojem kriteriju i ko donosi odluku čiji će se dug otpisat. Jesu li u nepovoljnijem položaju oni koji uredno plaćaju obaveze i ne propituju njihovu zakonitost od onoga ko malo zagalami pa da ga pokušaju utišat, oproste mu dug?!

Ovaj uvod smo napravili jer tu priča tek počinje. Po okončanju ovog postupka, odnosno povlačenja tužbe od strane JKP “Visoko” korisnik smatrajući da je ugovor na osnovu kojeg JKP izdaje fakture za usluge upraviteljstva sklopljen nezakonito, potpisan od strane Predstavnika etažnih vlasnika koji je nezakonito izabran, pokreće kod nadležnog suda tužbu za utvđivanje ništavnosti ugovora. Taj postupak traje i očekuje se da bi, iza sezone godišnjih odmora, moglo biti zakazano pripremno ročište. Ovdje imamo jednu zanimljivost. Odgovor na tužbu u ime JKP “Visoko” je poslao advokat i aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću, poznat kao štediša javnog novca i protivnik njegovog rasipanja. Pitanje je ima li ovdje i mogućeg sukoba interesa ili neetičnost. Malo je čudno da advokata vijećnika plaća javno preduzeće čije izvještaje o radu i finansijske izvještaje može na sjednicama Gradskog vijeća podržati ili osporavati!?

Naravno, u gradu apsurda priča ni tu ne završava. Unazad nekoliko dana JKP “Visoko” je ponovo kod istog suda tužio istog korisnika za iste usluge, pretpostavljamo samo za drugi obračunski period!? O čemu se ovdje radi?! Zašto su sada utužili nešto od čega su prije odustali i moraju platiti sudske troškove?! Jesu li pogriješili prvi put kada su povukli tužbu i pretpostavili da će korisnik time biti zadovoljan, prihvatiti sitni šićar i ne talasati dalje, pa bi šteta bila minimalna i niko ne bi čačkao oko zakonitosti provođenja upraviteljstva u Visokom? Vidjećemo! Možda sada prave grešku ne čekajući ishod postupka utvrđivanja ispravnosti ugovora, a možda je u pitanju kapric onih koje je prethodna vlast „otpitala“ pa pokušavaju da napakoste na svaki način novoj vlasti, a možda je jednostavno notorna glupost učesnika, odnosno nebriga kakve će biti moguće posljedice, jer će tada biti daleko.

Bitno je znati da su moguće posljedice sljedeće: Ukoliko korisnik dobije spor i ugovor se proglasi nezakonitim, svi stanari te zgrade će presudu moći koristiti da tuže JKP “Visoko” za povrat novca. Drugo, pitanje je u koliko je zgrada u Visokom na isti ili sličan način uvedeno upraviteljstvo i koji bi sutra mogao biti broj nezakonitih ugovora.

Postoji propis na nivou kantona koji jasno propisuje ovu proceduru. Finansijske posljedice za Gradsku upravu Visoko mogu biti ozbiljne i dugoročne. Bilo kako bilo prošlo je već nekoliko mjeseci od kada je nova vlast u Visokom. Slušali smo gradonačelnika koji potencira transparentan i pošten rad i koji je u nekoliko primjera to i djelima dokazao. Problema svakako ima na puno strana, ali struktura poslova JKP “Visoko” iznosi novca kojima raspolažu, kredita koje troše u ime građana, jednostavno uključuje alarm u tom preduzeću, koje ovaj grad i građane može puno koštati. Zašto do sada nisu u JKP “Visoko” ušli bilo kakvi revizori ili istražitelji da se napravi presjek stanja!? Puno je jeftinije platiti i externu reviziju ozbiljne revizorske kuće i par desetina hiljada maraka, ako se može prevenirati milijonska šteta. Svi u Visokom znaju za povezanost JKP “Visoko” sa privatnim firmama, za krajnje sumnjive javne nabavke, za čudno upravljanje otpadom i za cijeli niz drugih stvari. Zašto nema krivičnih prijava pa da vještaci i istražitelji iz različitih agencija po službenoj dužnosti utvrđuju stanje, to ništa ne košta, samo mora neko suvislo napisati prijavu i poslati u nadležno Tužilaštvo. Nemojte očekivati da će to raditi građani, jer do sada svaki aktivizam te vrste je „pucanj sebi u nogu“, takve stigmatiziraju čak i oni za čiji račun se bore.

Vrijeme guzeljanja po sećiji i polovičnih mjera bi trebalo da je prošlo. Čega se bojite?!

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.