Uređivanje fotografija za društvene mreže ozbiljno utječe na mentalno zdravlje

192

Retuširate li sliku prije nego što je postavite na internet?
Uzak struk, duge noge i velike oči predstavljaju ideal ljepote. Društvene mreže prisiljavaju nas da na svojim profilima postavljamo savršene fotografije jer internet često nije mjesto koje odobrava nečije nedostatke. Ovi pritisci i stalna potraga za savršenom slikom mogu imati negativan utjecaj na naše samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Bright Side je istraživao ovu temu i došao je do zaključka da uređivanje fotografija prije postavljanja na mrežu ima komplikovaniji utjecaj na nas nego što mislimo. Vrijeme je da obratimo pažnju na to.

Fotografiranje selfija kvari raspoloženje

Fotografiranje selfija spada u aktivnost koja ljudima kvari raspoloženje i obeshrabruje ih. Društvene mreže previše se fokusiraju na naš fizički izgled i to najviše dotiče mlade žene. Dobar je selfie odličan način da ostavite dobar dojam na ljude na društvenim mrežama, ali je li to zdravo?

Otkriveno je da se nakon dužeg fotografiranja selfija djevojke mogu osjećati anksiozno i nesigurno. Neke od njih se nakon objavljivanja selfija mogu osjećati i manje privlačno.

Ljudi žele biti savršeni

Ne moramo biti profesionalci da bismo znali koristiti program za retuširanje fotografija. Aplikacije s ugrađenim filterima sve će uraditi umjesto nas. Neke od njih su smiješne i zanimljivije za upotrebu, dok one druge potpuno promijene naš opis. Kada se fokusiramo na to da izgledamo savršeno i neodoljivo u tuđim očima, potpuno zaboravimo na prirodnu ljepotu koju posjedujemo.

Problem koji se krije iza retuširanja fotografija je ozbiljan

Uređivanje fotografija prije postavljanja na mrežu može biti potaknuto raznim nesigurnostima i nezadovoljstvima. Nezadovoljni ste jer imate višak ili manjak kilograma, živcira vas vaš oblik tijela, koža, kosa ili bilo koja druga stvar na vašem tijelu za koju mislite da nije dovoljno lijepa. Ovi se osjećaji mogu pogoršati ako nastavite stalno gledati savršene fotografije drugih koje su prije objave vjerovatno fotošopirali do perfekcije.

Ni veliki broj lajkova ispod nove fotografije neće donijeti puno zadovoljstva onima koji se već osjećaju neugodno u svojoj koži. To ih samo može navesti da postavljaju još više uređenijih fotografija kako bi održali svoju idealnu sliku za javnost, dok im u stvarnosti to stvara osjećaj intenzivne anksioznosti.

Postoje posljedice za mentalno zdravlje

Jako je važno spomenuti da društvene mreže ne izazivaju nedostatak samopouzdanja i mentalne poremećaje, ali mogu gurnuti korisnike bliže tim stanjima. Ako se često upoređujete s drugima i ako ste nezadovoljni sobom, vrlo je moguće da ćete to raditi i na platformama poput Facebooka i Instagrama.

Fokusirajte se na sebe, a ne na druge

Katkad je bolje izići iz aplikacije i posvetiti pažnju nečem drugom. Pronađite novi hobi ili aktivnost koja će zauzeti veći dio vašeg slobodnog vremena i samim tim vam odvratiti pažnju od fotografija na mrežama. Dugoročna sreća ne gradi se unutar njih.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara