Uručena javna priznanja povodom Dana ZDK

399

Povodom 29. augusta – Dana Zeničko-dobojskog kantona, danas je održana radna i svečana sjednica kantonalne Skupštine. Priznanje Počasni građanin ZDK dodijeljeno je Ahmetu Kemalu Bajsaku, počasnom konzulu BiH u Turskoj i Rencu Davidiju, zamjeniku šefa Misije Evropske unije u BiH, za pomoć koju su pružili ovom Kantonu, a Plaketa atletičaru Amelu Tuki, osvajaču bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, za dosadašnje vrhunske sportske rezultate.

U okviru radne sjednice Skupština je jednoglasno podržala Prijedloge Odluka Odbora za javna priznanja.

Premijer Miralem Galijašević je u prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici povodom Dana ZDK ukazao da je ovo prilika da svaki pojedinac analizira svoj doprinos razvoju društvene zajednice.

ZDK, kako je naglasio premijer, želi biti prosperitetna regija.

Javno priznanje Počasni građanin ZDK, dodijeljeno je Rencu Davidiju i Ahmetu Kemalu Baysaku, a Plaketa Tuka Amelu.

Kemal Bajsak dobitnik je priznanja Počasni građanin ZDK kao dugogodišnji prijatelj BiH, zaslužan za pomoć bh izbjeglicama u ratu, drugim vidovima pomoći, te razvoju međunarodne saradnje. Za skupštinskom govornicom izrazio je veliku zahvalnost na priznanju.

Renco Davidi, koji je bio spriječen prisustvovati svečanoj sjednici, dao je veliki doprinos na saniranju šteta od poplava, kao i podrškom ekonomskom oporavku. U njegovom ime zahvalnost na priznanju Počasni građanin uputio Orland Fusk uputivši čestitku povodom Dana ZDK.

Najbolji bh atletičar Amel Tuka, dobitnik priznanja Plaketa ZDK, skromno je zamolio za veću podršku mladima.

“Ja sam se izborio za mjesto koje trenutno imam, ali će sutra doći neki novi mladi željni uspjeha,stoga će im trebati vaša podrška”, kazao je Amel Tuka.

U okviru svečane sjednice, odata je počast žrtvama rata, a izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program. U okviru programa obilježavanja Dana ZDK prvi dan nove školske godine bit će posvećen sjećanju na Kulina bana održavanjem časa historije.

Komentari

komentara