Uspješna inicijativa u Maglaju: U nepune tri godine 70 mladića iz Maglaja steklo zvanje profesionalni zavarivač

271

U nepune tri godine 70 mladića iz Maglaja, kroz sedam generacija stručnog usavršavanja, steklo je zvanje profesionalni zavarivač. Plod je ovo inicijative Mirsada Mahmutagića, načelnika općine da se u saradnji sa firmama „Natron-Hayat“ i zeničkim „Fuel Boss“ te Mješovitom srednjom školom realizuje projekat tokom kojeg bi učenici po završetku srednjoškolskog obrazovanja dobili mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja i sigurnog zaposlenja. Na prigodnoj svečanosti uručeni su im certifikati stručne osposobljenosti osmorici mladića.

Žele biti dobri profesionalni zavarivači

Adin Nalić, Abdurrahman Bašić, Zejd Huseinbašić, Benjamin Gračo, Mesud Jašić, Salih Arnautović, Belmin Mahmić i Amar Salatović tokom proteklih mjeseci stručno su se usavršavali za profesionalne zavarivače, posao koji je izuzetno tražen u zemljama EU. Ne čudi da od 350 radnika, koliko ih upošljava „Fuel Boss“, polovina radi u Evropi sa plaćom između 2.500 i 3.000 eura, uz obezbjedjen besplatan smješta i prijevoz na posao. Sa maglajske općine, 80 radnika plaću zarađuje upravo u ovoj firmi. Amar Salatović radio je u nekim drugim firmama, kao i na terenu u Hrvatskoj, a onda je došao na obuku u „Fuel Boss“.

Školovao sam se za automehaničara ali svidio mi se i ovaj posao. Došao sam do cilja i u budućnosti želim da budem dobar profesionalni zavarivač“, ispričao nam je Amar. Belmin Mašić ovog ljeta je završio srednju školu. „Školovao sam se za bravara, ali sam u ‘Fuel Bossu’ počeo sa obukom. Za svo to vrijeme primao sam i plaću“, dodao je Belmin. U Mješovitoj srednjoj školi (MSŠ) učenicima koji je se školuju za stručna zvanja, uz teoretsku i praktičnu nastavu, daje se dobra podloga za stručno usavršavanje. „Često se može čuti da nam nedostaje kvalitetnih majstora, a ono što treba da znamo jeste da škole sa svojim nastavnim planom ne mogu  proizvoditi majstore. Njih ćemo dobiti tako da  mladima pružimo šansu za posao i usavršavanje pa da za nekoliko godina postanu kvalitetni majstori“, naglasio je Ermin Tanković, direktor MSŠ Maglaj.

Brzi odgovor po pozivu

Firma „Fuel Boss“ prisutna je u kompaniji „Natron-Hayat“ već 15 godina, dakle od samih početaka rekonstrukcije i pokretanja integralne proizvodnje. Zbog saradnje sa „Natron-Hayat“ sasvim je bilo logično da se edukuje domaća radna snaga i specijalizuje za određene poslove. „U slučaju potrebe, bilo kakvog kvara ili zastoja,  možemo za sat intervenisati  sa 10 radnika, a za dva sata i sa 50 radnika. Zbog toga smo se i odlučili da školujemo domaću radnu snagu, mlade momke, koji imaju dobre i redovne plate koje troše u Maglaju i mogućnost rada u inostranstvu. Zbog te sigurnost već 50-tak njih je zasnovalo i svoje porodice“, rekao je Midhat Tanović, šef Projekta. „Kvalitetni i dobri majstori potrebni su svima. Brzi odgovori na intervencije smanjuju naše finansijske stroškove“, kazao je Mirko Stanić, izvršni direktor za tehničko-tehnološku oblast „Natron-Hayata“.

Još jedna lijepa priča iz Maglaja

Malo koji od načelnika u BiH se može pohvaliti ovako pozitivnom pričom kakva se dešava na općini Maglaj“, rekao je načelnik Mirsad Mahmutagić i dodao. „Ovi momci obučeni su po evropskim standardima i imaju stalan posao. Ovo nije priprema kadrova za odlazak u inostranstvu. Ovo su radici koji su zaposleni u ‘Fuel Boss’, a imaju priliku nekoliko mjeseci provesti na terenu u Njemačkoj i lijepo profitirati, a ostaju ovdje da žive“.

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net

Komentari

komentara