NaslovnicaZDKUsvojen Zakon...

Usvojen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti u ZDK-u

Osam godina nakon donošenja zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH,  kojim su, pored ostalog,  kantoni bili dužni uskladiti svoje propise iz te oblasti, u ZDK-u donesen je takav propis. Izvršena je tako i odluka Ustavog suda Federacije koja je također definirala ovu obavezu kantona. Sada i oko 1.200 uposlenih u kantonalnim organima vlasti u ZDK-u ima ujednačena prava sa kolegama u organima vlasti Federacije BiH.

Uz aktivno učešće Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH, Vlada ZDK-a predložila je, a kantonalna Skupština usvojila Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti u ovom kantonu. Primjena ovog Zakona neće uzrokovati dodatna opterećenja budžeta.

„Prema našim računicama, prema projekcijama sa kojima mi radimo u saradnji sa Ministarstvom finansija ta osnovica će za 2018. godinu biti 252 KM, uz bod 1 tako da imate federalne koeficijente, imate osnovicu, kad se to pomnoži dođete do plaća svih koji se finansiraju iz budžeta ZDK-a“, pojašnjava Mirnes Bašić, ministar pravosuđa i uprave u Vladi ZDK-a.

Uvjeti za donošenje ovog Zakona i u ZDK-u osigurani su izmjenama federalnog Zakona kojim je kantonima ostavljena mogućnost da, u ovisnosti od finansijskih mogućnosti, utvrđuje osnovicu plaća. No, za dio rukovodećih državnih službenika to će značiti smanjenje plaća.

„Primjenom Zakona o platama i naknadama u oganima vlasti ZDK-a, plate članova Vlade, premijera i ministara, predsjedavajućeg Skupštine i rukovodećih državnih službenika u ZDK-u će biti umanjene od 10 do 30%, također s druge strane plate većine namještenika i službenika na nižim pozicijama će biti nešto uvećane“, kaže Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

„Za nas kao Sindikat je bilo neprihvatljivo da rukovodeći državni službenici ZDK imaju puno veće plate nego u Federaciji, jednostavno ovim zakonom je došlo do tog usklađivanja. Jedan pomoćnik ministra u ZDK ovim zakonom će imati istu platu kao jedan pomoćnik ministra u Federalnoj Vladi, federalnom ministarstvu“, kaže Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Donošenjem Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u ZDK konačno su otklonjeni razlozi za tužbe uposlenika zbog neustavnosti prethodnog zakona, koje u milionskim iznosima opterećuju kantonalni budžet.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.