Naslovnica Svijet Usvojene kazn...

Usvojene kazne za širenje lažnih vijesti u Rusiji

9

Ruski parlament usvojio je nove kazne za lica koja uvrijede vlasti na internetu ili šire lažne vijesti, uprkos upozorenjima kritičara da bi takva odluka otvorila put direktnoj cenzuri neslaganja u državi.

Prijedlozi kazni, koje predsjednik Rusije Vladimir Putin treba da potpiše prije nego što postanu zakon, dobili su veliku podršku u Savjetu Ruske Federacije, nekoliko dana nakon što su hiljade ljudi protestovale zbog pooštravanja ograničenja na internetu.

Podrška Putinu opala je na oko 64 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci, ali mu opozicija ne predstavlja veću prijetnju zbog oštrih zakona o protestima i izbornog zakona, kao i onemogućenog pristupa državnoj televiziji.

Jedan od prijedloga zakona predviđa kazne u iznosu do 1.525 dolara zbog iskazivanja javnog nepoštovanja države, vlasti, javnosti, ruske zastave i Ustava na internetu, a oni kojima to nije prva kazna mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 dana.

Drugim prijedlogom vlasti bi dobile ovlašćenja da blokiraju internet stranice ukoliko one ne odgovore na zahtjev i uklone informacije koje država smatra činjenično netačnim.

Pojedinci bi zbog širenja netačnih informacija na internetu bili kažnjeni novčano iznosom do 6.100 dolara.

Savjet za ljudska prava i grupe od nekoliko stotina pisaca, pjesnika, novinara i aktivista pozvali su juče Savjet Ruske Federacije da odbaci prijedlog zakona.

Član Savjeta Ekaterina Šulman izjavila je da se novi zakon preklapa sa postojećim zakonom i da se njegov tekst može primijeniti proizvoljno jer je neodređen.

Ugledne ličnosti iz kulture objavile su pismo u kojem zakone opisuju kao “neustavnu otvorenu deklaraciju uspostavljanja direktne cenzure u zemlji”.

Iz Kremlja su odbacili navode da je novi zakon ravan cenzuri.

“Štaviše, sfera lažnih vijesti, uvreda i slično prilično je oštro regulisana u mnogim zemljama svijeta, uključujući Evropu. Stoga je neophodno da se isto učini i u našoj zemlji”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.