Uz Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: U porodici Pračić davalaštvo duga tradicija

140

Maglaj je uvijek bio na dobrom glasu kada je u pitanju dobrovoljno davalaštva. Stalno to naglašavaju i specijalisti-transfuziolozi iz zeničke i tešanjske bolnice, a samo u prošloj godini za ove dvije zdravstvene ustanove osigurana je 331 doza. Na evidenciji Crvenog križa Maglaj je blizu 400 davalaca, novih je prošle godine bilo 43. Prosječna starost davalaca je izmedju 20 i 40 godina.

MARKETING

Treća generacija davalaca u porodici Pračić

Puno je rekordera, a među njima je i rahmetli Atif Pračić sa 136 davanja. Računicom se dođe do podatka da je tokom života darovao oko 55 litara krvi. Njegovim stopama ide sin Admir. U knjižicu je upisao već 80 akcija, a Admirova kćerka Ermina u februaru je prvi put darovala krv. Davalaštvo je tradiciji u porodici Pračić. „Neprocjenjiv je osjećaj znati da ste nekome pomogli darovavši krv. Djed i otac su uzori na ovom putu, ja sam tek na početku“, priča nam Ermina. Oni stariji, koji zbog godina više ne mogu darovati krv, sjećaju se svojih akcija i kako je to bilo nekada. Među njima je i Salih Kruško (79). Koliko pamti, krv je dao 80 puta, a možda i više. „Posebno su se među davaocima isticali radnici Natronke, odlična ekipa smo bili. U moje vrijeme ako si pet puta dao krv imao si dodatni dan godišnjeg. Organizovali su nam izlete, druženja, odlaske na more. Preporučio bih svim mladima ako su zdravi da daruju krv. Ponos je biti davalac“, rekao nam je Salih. Davaoci žele da se više cijeni njihova plemenita misija. „Prije 20 godina, kada sam počeo sa davalaštvo, imali smo dva dana odsustva. I to su nam smanjili. Da se razumijemo, ne dajem ja krv ni zbog slobodnog dana, paketa ili ručka, ali nekim beneficijama bi nadležni mogli pokazati koliko nas cijene“, naglasio je Admir Pračić.

Akcija 22.juna

U povodu Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni križ Maglaj organizuje akciju u ponedjeljak, 22. juna i to za potrebe Kantonalne bolnice Zenica.

visoko.co.ba/maglaj.net

 

Komentari

komentara