Vakcine koje je našoj zemlji donirala Turska dobile odobrenje Agencije za lijekove BiH

79
FOTO: DAMIR HODŽIĆ
FOTO: DAMIR HODŽIĆ

Vakcina, kineskog proizvođača Sinovac Biotech, dobila je potrebno odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za puštanje u promet.

MARKETING

Potvrdila nam je to Tijana Spasojević-Došen, šefica Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima, dodajući da je učinjeno nakon izvršene kontrole kvalitete u Laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjetimo, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 28. marta stiglo je 30.000 doza vakcine protiv COVID-19, koje je BiH donirala Republika Turska.

– U sklopu donacije Republike Turske, u Bosnu i Hercegovinu je stigla vakcina CoronaVac, COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated. Nakon administrativno-laboratorijske kontrole kvaliteta, izvršene od strane Kontrolnog laboratorija ove Agencije, izdat je nalaz kojim je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara, čime je serija vakcine F202102008 puštena u primjenu – naveli du iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije su istakli i osnovne karakteristike ove vakcine:

– Vakcinu čini inaktivisani virus SARS-CoV-2. Farmaceutski oblik: suspenzija za injekciju, vakcina CoronaVac, COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, je inaktivisana vakcina dobijena na tradicionalan način koji se uspješno koristi u proizvodnji mnogih virusnih vakcina – pojasnili su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Osim ove vakcine, do sada je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala odobrenje za stavljanje u promet u našoj zemlji i ruske vakcine Sputnik V te vakcinu na kojoj su radili švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oxford.

Visoko.co.ba / Faktor

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.