Važno upozorenje jedne od najvećih banaka u BiH za sve građane: Ne odgovarajte na ovakve poruke

6974
Ilustracija
Ilustracija

Dok obični građani muku muče sa novonastalom situacijom i izolacijom zbog pandemije virusa korona, kriminalne grupe, među kojima su i hakeri iskorištavaju situaciju kako bi se domogli nezakonite zarade.

O ovome svjedoči poruka koju je svojim klijentima uputila jedna od najvećih banaka u BiH.

Naime, hakeri su iskoristili ime ove banke, te određenom broju klijenata poslali poruku da im je račun u banci zaključan. Zatim su građanima „savjetovali“ da putem linka koji su im poslali, dostave svoje podatke. Sve je ovo napravljeno u cilju dolaženja do povjerljivih podataka koji mogu biti pogubni za novac na računima klijenata.

Upozorenje banke
Upozorenje banke

Poruku banke prenosimo u cjelosti:

„Poštovani klijenti, ukoliko ste primili poruku o tome da je vaš račun u banci zaključan te se traži od vas ovjera istog putem određenog linka obavještavamo vas da se radi o lažnoj poruci.

Istu je neophodno obrisati i ne otvarati link. Riječ je o phising napadu koji predstavlja pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka od korisnika interneta s ciljem njihove zloupotrebe.

Banka od vas nikada neće tražiti podatke putem e-maila ili SMS-a, a sve informacije koje vam budemo komunicirali putemovih kanala biće informativnog karaktera.”

 

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara