Naslovnica Svijet Većina Britan...

Većina Britanaca za odgađanje Brexita

21

Većina Britanaca želi da premijer Thereza May odgodi Brexit, rezultati su posljednje ankete objavljene pred novu diskusiju u parlamentu o strategiji izlaska iz članstva EU.

Nova diskusija u britanskom parlamentu o Brexitu bit će održana 14. februara.

Prema rezultatima koju je agencija “BMG” obavila za britanski dnevnik “Independent”, 53 posto glasača izjasnilo se da je za odgađanje izlaska Britanije iz EU, čime bi bila otvorena vrata za drugi referendum ili nove razgovore s Briselom.

“Veći dio britanske javnosti je za odgađanje, moguće i za pripremu drugog referenduma, a 33 posto bi podržalo Brexit bez dogovora sa EU, pa i po cijenu lošeg utjecaja na ekonomiju, dok 14 posto nije odgovorilo na pitanje”, piše britanski “Independent”.

Anketa pokazuje da je skoro polovina ispitanih 49 odsto izrazilo uvjerenje da bi Brexit bez dogovora s Briselom značio ekonomsku katastrofu koja bi nanijela trajnu štetu Britaniji. Oko 28 posto nije saglasno s ovom procjenom.

Prema rezultatima ankete, 50 posto ispitanika je podržalo novi referendum, bez obzira na to da li će s Briselom biti postignut dogovor, dok je 32 posto protiv toga.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.