Većina Nijemaca smatra Trumpa najvećom prijetnjom za svjetski mir

46
U.S. President Donald Trump speaks to reporters about border security in the Briefing Room at the White House in Washington, U.S., January 3, 2019. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY

Američki predsjednik Donald Trump u Njemačkoj se smatra opasnijim po svjetski mir od ruskog predsjednika Vladimira Putina ili sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, sudeći po anketi instituta YouGov u kojoj je intervjuirano više od 2.000 njemačkih građana.

Anketirani također smatraju Trumpa opasnijim od iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, sudeći po anketi obavljenoj za njemačku novinsku agenciju dpa.

Četrdesetjedan posto anketiranih smatra da Trump predstavlja veću prijetnju svjetskom miru od nabrojane petorice svjetskih čelnika. Sedamnaest posto ih je glasalo za Kima kao najveću prijetnju, za Putina i Khamenija je glasalo po osam posto anketiranih, dok se Xi smatra najmanjom prijetnjom, sa sedam posto anketiranih koji su izabrali njega.

Podaci pokazuju male promjene u odnosu na prošlu godinu, kada su u sličnoj anketi YouGov građani bili zamoljeni da biraju između Trumpa, Kima i Putina. I tada je 48 posto anketiranih izjavilo da je američki predsjednik najveća prijetnja svjetskom miru.

Ovogodišnja anketa provedena je između 16. i 18. decembra i u njoj su intervjuirane 2.024 osobe u Njemačkoj.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara