Većina Rusa smatra da je koronavirus novo biološko oružje

162

Gotovo dvije trećine Rusa vjeruje da je koronavirus “biološko oružje” koje je čovjek stvorio, pokazalo je istraživanje ruskog nezavisnog centra Levada.

MARKETING

Za posmatrače takvi rezultati svjedoče o tradicionalnom nepovjerenju prema vlastima, naglašenom nedostatku transparentnosti u upravljanju pandemijom koronavirusa i zategnutim odnosima sa Zapadom, ocijenio je centar.

Prema anketi sprovedenoj nad 1.600 ljudi, samo 23 posto Rusa vjeruje da je pojava koronavirusa prirodni fenomen „bez ljudske intervencije“, dok 64 posto vjeruje da je „vještački fenomen i da predstavlja novo biološko oružje“.

Ista anketa pokazuje da je stopa Rusa koji su spremni da se vakcinišu protiv koronavirusa pala za dva mjeseca sa 38 posto na 30 posto, prenosi beta.

Među onima koji odbiju vakcinu, 37 posto ispitanih je navelo da se plaši neželjenih efekata vakcine, 23 posto čeka rezultate kliničkih ispitivanja prije eventualnog vakcinisanja, a 16 posto „ne vidi smisao“ vakcine.

Nepovjerenje Rusa u Kremlj prvenstveno se odnosi na nedostatak transparentnosti, zbog neredovnih izvještaja vlasti o zaraženim i vakcinisanim, dodao je centar Levada.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.