Većina Visočana smatra da su mjere zabrane prerano ukinute: Javna okupljanja po parkinzima zabrinula građane

1542
Ilustracija
Ilustracija

Mjere prevencije širenja koronavirusa koje su bile na snazi više od mjesec dana u FBiH, prerano su ukinute smatra većina stanovnika Visokog.

MARKETING

Naime, na Facebook stranici portala Visoko.co.ba postavili smo anketno pitanje “Jesu li određene mjere zabrane u Federaciji BiH prerano ukinute?”, i za 24 sata koliko je trajala ova anketa, 453 osobe su odgovorile potvrdno odnosno njih 59 posto.

Podsjetimo, osim ukidanja policijskog sata, u FBiH je ukinut i obavezni karantin na graničnim prelazima prilikom ulaska u BiH, što je rezultiralo deset puta većim ulaskom u državu od kada je ukinuta ova mjera.

Također, proteklih dana donesena je odluka kojom je dozvoljeno da se mlađi od 18 godina i osobe starije od 65 godina mogu slobodno kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom po tri sata prijepodne.

Nažalost, nakon ukidanja ovih mjera mnogi su uzeli sebi za pravo da se počnu ponašati kao da je pandemija i završena, pa su tako u petak navečer pripadnici PS Visoko s poligona kod dvorane “Mladost” rastjerali više desetina vozila koja su bila parkirana dok su mnogobrojni Visočani pored njih ispijali kafe i družili se u grupama.

Naime, pripadnici PS Visoko su te noći morali djelovati u okvirima svojih nadležnosti, kako bi “rastjerali” mnogobrojne Visočanke i Visočane koji su se spontano okupili na gradskom poligonu za polaganje vozačkih ispita.

Prema informacijama do kojih smo došli, okupljeni stanovnici Visokog došli su na tu lokaciju kako bi “popili kafu”, a pripadnici MUP-a ZDK su djelovali u skladu s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite u svojim okvirima.

Podsjećamo, u ovim trenucima svi moramo pokazati svoju solidarnost.

Poštujte naredbe i savjete stručnih osoba u vremenu kada je prevencija najbolji mogući lijek u borbi protiv koronavirusa. Ne zaboravite, ostanite kući i ne izlazite osim u slučajevima prijeke potrebe.

I svakako, sve informacije u vezi sa koronavirusom na našem portalu potražite na LINKU.

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara