Naslovnica Svijet Velika potrag...

Velika potraga za tijelom nestalog novinara

44

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Yalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara koji je nestao prije dva tjedna nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, rekli su u četvrtak turski dužnosnici.

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli “mnoge uzorke”, rekla su dvojica viših dužnosnika agenciji Reuters, i probat će na njima naći tragove DNK novinara Jamala Khashoggija.

Saudijska Arabija odbacuje navode turskih dužnosnika da je Khashoggi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata a njegovo tijelo uklonjeno.

Turske su vlasti proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mjesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. listopada, na dan kada je Khashoggi posljednji put viđen.

Khashoggijeve ubojice su možda njegove posmrtne ostatke bacile u  Beogradsku šumu na rubu Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Yalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su dužnosnici.

“Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Yalovi i Beogradskoj šumi, te policija pretražuje ta područja”, rekao je jedan od dužnosnika. Ostaci su moguće bačeni “na seoskom gospodarstvu ili villi”, rekao je.

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali to saudijske vlasti odbacuju.

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i video snimka koje dokazuju da je novinar “ispitivan, mučen i potom ubijen” unutar konzulata, a zatim raskomadan.

Više od 40 američkih zastupnika traže uvođenje sankcija Rijadu

Više od 40 američkih zastupnika traže uvođenje sankcija Rijadu, zbog slučaja nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Naime, Predstavnički dom SAD-a pozvao je na snažne i sveobuhvatne sankcije Saudijskoj Arabiji ako se utvrdi uloga te zemlje u slučaju Khashoggi.

U pismu Predstavničkog doma upućenom predsjedniku Donaldu Trumpu traži se da se slučaj Khashoggija istražuje u okviru “Zakona Magnitsky”, po kojem se nameću sankcije onima koji krše ljudska prava u Rusiji i drugim zemljama.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je izjavio u četvrtak navečer kako vjeruje da je novinar Jamal Khashoggi mrtav.

“Vjerujem da je on mrtav, ukoliko se ne desi veliko čudo. Radi se o obavještajnim informacijama”, kazao je Trump.

Najavio je i “vrlo ozbiljne” posljedice ako Rijad bude odgovoran za nestanak Khashoggija i moguću smrt.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.