Naslovnica Preporuka Film „Velvet Buzzs...

„Velvet Buzzsaw“ – prva greška ove godine

51

Iako smo ga prije svega nekoliko dana naveli među 10 najiščekivanijih trilera 2019, moramo već sada da priznamo grešku.

„Velvet Buzzsaw“ nije jedan od potencijalno najboljih trilera, već jedan odnajiščekivanijih horora ove godine.

Inicijalno najavljen kao film sa elementima oba pomenuta žanr, smješten u svijet skupe umjetnosti, Gilrojevo (Dan Gilroy) ostvarenje dobija svoj neobičan zaokret kada budu pronađena vrhunska djela nepoznatog umjetnika sa kojima se ubrzo počnu povezivati tragedije. Kako možemo da vidimo iz prvog trejler, „Velvet Buzzsaw“ taj zaokret vodi mnogo bliže hororu nego trileru.

I dalje je teško procijeniti koliko ozbiljnim sebe film doživljava u toj sferi, jer sadrži i dosta karikaturnih elemenata, posebno onih kojima se ismijava izvještačenost današnjeg art svijeta (mada je otvoreno pitanje da li je visoka umjetnost ikada bila drugačija). Koncept je, međutim, dovoljno nesvakidašnji da u opticaju ostaju sve mogućnosti – i da dobijemo ozbiljan horor, i da dobijemo neozbiljan horor, i da ne dobijemo ništa sem lošeg pokušaja.

Nadamo se i dalje nekoj od prve dvije varijante, jer djelo iza kojeg stoji Gilroj („Nightcrawler“„Roman J. Israel, Esq.“), a kroz koje bježe, pužu i u krvi i bojama umiru Džejk Džilenhal (Jake Gyllenhaal), Zoi Ešton (Zawe Ashton), Rene Ruso (Rene Russo), Tom Staridž (Tom Sturridge), Džon Malkovič (John Malkovich) i Toni Kolet (Toni Collette), prosto zaslužuje da bude dobro.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.