Venecija kaznila arhitektu zbog mosta neprilagođenog navali turista

156
Španski arhitekta Santiago Calatrava kažnjen je sa 78.000 eura jer je dizajnirao most koji se proteže preko Grand kanala, ali ne uspijeva izdržati prevelik broj turista. Odluku je donio italijanski sud poručivši da je arhitekta bio nemaran kad je konstruisao most, ali i navodeći da je Calatrava dizanirao još četiri mosta, uključujući one u Dallasu i Calgaryju, što znači da je imao dovoljno informacija kako se treba raditi.

Most Ponte della Costituzione, dug oko 90 metara, završen je 2008. godine i svečano pušten u funkciju. Naziv je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obilježavao 60. godišnjicu postojanja.

Grad je, međutim, podigao tužbu protiv arhitekte jer most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao izdržati navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom. Nekoliko staklenih stepenica moralo je biti zamijenjeno.

Ovo nije prvi problematičan projekt španskog arhitekte. Njegov projekt nebodera Chicago Spire otkazan je 2015. godine zbog, kako je navedeno, “globalne finansijske krize”.

U međuvremenu u Veneciji su uvedene striktnije kontrole putnika, zabranjeni su koferi s točkićima, a posjetiocima koji ne prenoće u gradu naplaćuje se naknada od 10 eura.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara