VIDEO / 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana Malika – okrugli stol – Visoko, BiH

253

U Visokom govore: Fra Mile Babić, Amra Pandžo, Esad Bajtal i Alen Kristić. Voditelj je fra Ivan Nujić. Suorganizator je Kulturni centar Altindag-Visoko. Potaknut dubokim uvjerenjem u epohalnu vrijednost i neiscrpno nadahnuće položeno u susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, čija je osamstota obljetnica nedavno proslavljena u svijetu, tim Centra za mirovno obrazovanje u srpnju/julu 2021. godine organizirao je šest okruglih stolova, i to u Fojnici, Visokom, Zenici, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, i na temelju podastrtih izlaganja objavit će popratni zbornik.

Naša je nakana iz različitih perspektiva (povijesne, teološke, sociološke, politološke, religiološke…) osvijetliti vjerojatno najčudesniji trenutak u nerijetko dramatičnoj povijesti susretanja i suživota kršćanstva i islama, jer smatramo da taj susret i danas predstavlja baštinu ili, ako hoćete, proročki izazov koji nas obvezuje ne samo na temeljito nov način življenja kršćanskog i islamskog nauka, a time nužno i vjerodostojnije oblikovanje kršćansko-islamskog suživota, nego i na prijeko potrebno osmišljavanje i izgradnju humanije ljudske civilizacije – svih njezinih temeljnih vrijednosti i struktura.

Centar za mirovno obrazovanje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.