Iz uvijek zanimljive prijeratne i ratne arhive Nijaza Pinje ovog puta vam donosimo jedan zaista zanimljiv videoprilog u kojem možete pogledati jedan drevni islamski običaj na ovim prostorima. Naime, riječ je o zikru i dovi koji se redovno uči kod džamije na Karićima i koji iz godine u godinu privlači veliki broj posjetilaca.

Posebnost ovog videopriloga iz bogate arhive jeste što je ovo posljednji zikr i dova koji su održani prije nego li je, usljed agresije na BiH, ova džamija srušena 1993. godine.

Nadasve zanimljiv video možete pogledati u prilogu koji donosimo, a podsjećanja radi donosimo i nekoliko rečenica objašnjenja o Karićima i tradicionalnom zikru i dovi.

Drevna džamija na Karićima dugo vremena nakon svoje izgradnje bila je centralna džamija na području džemata Blaža. Brojni su razlozi koji su utjecali da u samim Karićima, ali i u okolnim mjestima do početka Drugog svjetskog rata nije ostao niti jedan Bošnjak – Musliman. O njihovom životu na ovim prostorima svjedoči, između ostalog i jedinstvena u svojoj ljepoti, drevna džamija, koju je prema predanju sagradio uvaženi Hajdar-dedo Karić.

Džamija se u prvobitnom obliku, sa nekim manjim izmjenama, održala sve proteklog rata kada je u septembru 1993. godine spaljena do temelja. Godine 2001. zahvaljujući brojnim donatorima džamija je obnovljena autentično prvobitnom izgledu.

Ciklus dova vezanih za Hajdar-dedinu džamiju na Karićima otpočinjao bi petog utorka po Jurjevu, sa tri uzastopne dove koje su se održavale utorkom u džamiji na Karićima, a tri naredna utorka dove su održavane na Humovima, Budoželjskoj planini i Seljačkoj planini. Posljednja, sedma dova održavana je jedanaestog utorka po redu kod džamije na Karićima. Poslije Drugog svjetskog rata ovaj raspored dova je poremećen tako da se svih sedam dova održavalo nedjeljom na Karićima, s tim što su se mjenjali imami i džemati.

Hatma dova na Karićima bila je sedma, posljednja pa je i svojim sadržajem privlačila veliki broj posjetilaca. Razlog velike posjećenosti je i to što je ona trajala tri dana, od džume-namaza u petak do podne-namaza u nedjelju. I na ovu dovu kao i na druga dovišta u Bosni i Hercegovini dolazili su samo muškarci.

Komentari

komentara